Talsmand tvinges på gaden af dagpengestop
Formand for de ledige, Erik Huigen, gør op med kunstig jobskabelse og aktivering. Lad staten ansætte de ledige, lyder budskabet. Foto: Privat
Erik Huigen, talsmand for de ledige, har skrevet 600 ansøgninger, siden han blev færdig som kandidat. Nu venter kontanthjælpen.

Halvdelen af de ledige, der fra nytår står til at miste dagpengene, vil blive tvunget til at sælge deres bolig.

Det viser en repræsentativ undersøgelse fra Dansk Metals a-kasse, der har smede, mekanikere, it-folk og andre som medlemmer.

Formand for Landsforeningen Lediges Vilkår, Erik Huigen, er godt nok hverken smed eller mekaniker. Men han er én af dem, der skal have fat i flyttemanden, når hans dagpenge stopper først i det nye år.

- Så kommer jeg på kontanthjælp, og det betyder, at jeg ikke længere har råd til min lejlighed. Så har kommunen et problem, for så er jeg boligløs, siger han til Newspaq.

Erik Huigen bor i Århus og ser hver dag rigtig mange hjemløse stå på dagen og sælge 'Hus Forbi'.

- Det er ikke fordi, de er dovne, for så ville de ikke stå og sælge den her avis. De er ofte for den politik, der føres, og her er der ikke forskel på den nuværende regering og Foghs regeringstid, siger han.

49-årige Erik Huigen er cand. mag i idéhistorie og har siden årsskiftet fungeret som formand for Landsforeningen Lediges Vilkår.

Han har længe haft et brændende ønske om at give kontanthjælpsmodtagerne og dagpengemodtagerne en stemme i debatten.

- Der kommer flere og flere tabere, der bliver ekskluderet fra samfundet. Jeg vil gøre op med holdningen om, at ledighed er den enkeltes skyld og bl.a. gøre opmærksom på, at 16.000 risikerer at stå på gaden i løbet af vinteren, fordi deres dagpenge løber ud, siger Erik Huigen, der er født i Holland.

Han kom til Danmark i 1981 efter at have mødt en dansk pige. Trods flere uddannelser har jobland været mere lukket end åbent.

- Jeg har forsøgt at komme ind på arbejdsmarkedet, siden jeg blev færdig som kandidat for syv år siden. Jeg har haft en del småjob bl.a. som ufaglært i Bilka, men jeg har også arbejdet som pædagog, fordi jeg har en pædagoguddannelse, siger han.

Det har dog kun været i vikariater, og "efter en tid bliver man fyret på grund af besparelser", lyder det tørt.

- Nu kan man ikke længere få de vikariater, fordi man får henvist medarbejdere fra kommunen, og så vil institutionerne selvfølgelig ikke betale løn, når man kan få dem gratis. Så som pædagog stjæler man jo arbejde fra hinanden, hvis man er i løntilskud i det offentlige, siger Erik Huigen.

Landsforeningen Lediges Vilkår vil gøre op med den nytteløse beskæftigelsespolitik, som koster kassen og samtidig fastholder ledige i passivitet.

Det skal bl.a. ske ved at afskaffe løntilskud og ansatte de ledige på en OFA - Offentligt Finansieret Ansættelse, hvor de offentlige ydelser bliver omregnet til regulære løntimer i de fag og brancher, der mangler arbejdskraft.

- På den måde arbejder man for pengene og får en reel løn, siger Erik Huigen, der ikke lægger skjul på, at det er hårdt at være arbejdsløs.

- Jeg har skrevet 600 ansøgninger, siden jeg blev færdig som kandidat. Det er meget frustrerende, selvom jeg er god til at holde modet oppe. Jeg kan godt se, at det ikke er nogens skyld, at der er kommet en krise, men det er svært at gå rundt med en masse viden, som ikke kan bruges, siger den 49-årige hollænder, der på papiret repræsenterer 750.000 personer uden for arbejdsmarkedet.

Hans vigtigste mission er at give de ledige følelsen af at tilhøre et fællesskab, så de ikke sidder derhjemme og har det elendigt.

- De skal vide, at de ikke er alene. At mennesket har en værdi, uanset om man har arbejde eller ej. De ledige er ikke ofre, de skal bare have et job, siger Erik Huigen, der stopper som talsmand for de lediges forening i næste måned.

Det skyldes at han vil realisere en drøm om at blive selvstændig.

- Jeg har tænkt mig at starte en virksomhed, hvor jeg som konsulent og foredragsholder rådgiver om lediges vilkår. Det er noget, jeg ved noget om, siger Huigen, der på den måde snart kan skrive forhenværende foran titlen som ledig.