Tæt på verden Taliban overtager paradis-øer
Kan det blive mere fredeligt og romantisk end på et feriecenter i Maldiverne? CC BY via flickr.com Sarah_Ackerman
Maldivernes turistparadis er ved at blive talibaniseret. Boykot mit land, siger afsat præsident.

Besøgende turister og tusinder af par på romantiske hvedebrødsdage ved Maldivernes underskønne strande har næppe megen viden om de voldsomheder, der foregår i samfundet udenfor de isolerede hoteller.

Landet er meget mere end tyrkisfarvet vand, fantastiske koralrev og duvende palmetræer. Maldiverne er politisk og socialt ved at eksplodere, og klimaforandringerne truer med at oversvømme øriget.

Politiske og religiøse spændinger får nu den afsatte præsident Mohamed Nasheed til at opfordre til turistboykot for at modvirke talibaniseringen af turistparadiset.

Klimaproblem

Turisterne er udmærket klar over, at Maldiverne kan blive det første land, der drukner hvis klimaforandringerne ikke stoppes. Landets 1.192 øer er i snit under halvanden meter over havet.

Maldiverne har lovet verden, at det vil blive det første land, der er 100 procent CO2 neutralt. For at opnå den status i 2020 har styret netop luftet en plan om at opkræve en 100 dollar frivillig klimaskat af alle turister.

Da der kommer en million turister til landets 100 hotelcentrer om året, skulle det give en pæn sum, der kan suppleres med midler fra internationale klimafonde. Det håber regeringen ihvertfald.

Superstar Nasheed

Den storslåede klimaplan blev lanceret i 2009 af Mohamed Nasheed, der er en klimadarling verden over. Han blev styrtet ved et kup den 7. februar og truet på livet til at træde tilbage, siger han.

Nasheed blev efter års kamp for menneskerettigheder i landet valgt som Maldivernes første præsident i 2008.

Det nuværende styre siger, at han trak sig aldeles frivilligt i februar. Hans vicepræsident, Mohamed Waheed, overtog magten lynhurtigt.

Nasheed forsøger nu på at få iværksat et nyt valg, men det bliver ikke i år men i juli 2013, siger hans efterfølger.

Boykot mit land

Den 1. juli opfordrede Mohamed Nasheed turisterne til at blive væk på grund af militærkuppet og talibaniseringen af landet. Han lovet at indlede en ny kampagne med gadeuro for at genskabe demokratiet.

[pagebreak]Turisterne er ved at fatte, at noget ikke er helt roligt i Maldiverne. Efter en stigning i besøgstallene i 25 måneder op til kuppet, skriver Financial Times, er antallet faldet op til fem procent hver måned siden februar.

Regeringen i Maldiverne har i et læserbrev i avisen fordømt Mohamed Nasheeds forsøg på at ”smadre befolkningens levebrød”. I øvrigt vil regeringen offentliggøre en rapport om det påståede kup sidst i juli.

Religiøse spændinger

Et ultrakonservativt parti ved navn Adhaalath, der følger den samme form for islamistisk fanatisme som styret i Saudi Arabien, har nu to ministre i regeringen. Modstandere og Nasheed taler om en talibanisering af Maldiverne.

Faktum er, at Maldiverne styres efter strengt religiøse regler og ikke tolererer andet. Ganske vidst kan turisterne leve de søde liv på ferien, men hverken alkohol eller utugt er tilladt udenfor murene. De sociale regler i samfundet er bygget over koranens bud.

Torsdag skal en delegation fra maldiverne forsvare landets status for menneskerettigheder i Geneve overfor UNHCR, Flygtningehøjkommissariatet. For eksempel kan en mand ikke dømmes for voldtægt, med mindre der er to mandlige eller fire kvindelige vidner.

Regnskabet

Maldiverne skal stå til regnskab for samfundsregler, der allerede var på plads inden Mohamed Nasheed blev styret i februar. Der er tale om dødsstraf, piskning af kvinder som straf for påstået sex udenfor ægteskab og handel med mennesker til bygge- og sexindustrien.

UNHCR vil ikke have midler til at straffe Maldiverne, men vil forsøge at påvirke forholdene for menneskerettigheder. Organisationen er bekymret for manglende religiøs frihed. Landets grundlov fastslår, at ingen lov udover de religiøst foreskrevne kan vedtages.

Der er således ingen grund til at diskutere ligestilling mellem kønnene. Ej heller er der grund til at debattere homoseksualitet. Siden 2007 er 23 mennesker formelt tiltalt for deres seksuelle orientering, skriver minivannews.com.

Økonomien

De amerikanske og europæiske turisterne lægger rigtig mange penge i Maldiverne og deres bidrag til økonomien er officelt 30 procent. Internationale medier som Reuters mener, at andelen snarere er 75-80 procent.

Det er ikke let at drive et land, hvor importen af energi alene er 240 millioner dollars. Installation af solceller koster også penge. Det samme gør fabrikkerne, der afsalter havvand.

[pagebreak]Kun 7 ud af landets 100 turistcentrer er økologisk og klimamæssigt i orden, skriver Trust.org. Landet har 400.000 indbyggere og myndighederne vil gerne flytte små samfund med færre end 200 indbyggere til større øer.

Blogger angrebet

Ismail Rasheed, Maldivernes mest kendte blogger, der er tilhænger af et ikke-religiøst samfund, blev i den 4. juni endnu en gang overfaldet udenfor sit hjem og fik halsen skåret over.

Den 37-årige journalist fortæller nyhedsbureauet AFP, at han blev angrebet af tre mænd. I flere år har han modtaget dødstrusler og er arresteret, fordi han er imod de islamitiske ekstremister i samfundet.

Efter at have kommet sig på et hospital for overskåret tale- og spiserør er Ismail Rasheed flygtet fra Maldiverne og menes at ville søge politisk asyl. Overfaldsmændene har han identificeret, men de er ikke arresteret.

Voldsomheder

Landets nuværende præsident afviser, at overfaldene på Rasheed er politiske.

Faktisk siger en talsmand for regeringen, at journalisten er et bandemedlem og blev overfaldet af en rivaliserende bande.

Ved demonstrationer i hovedstaden Male søndag blev 23 arresteret. Blandt dem ar to journalister.

Mohamed Nasheed planlægger systematiske demonstrationer i Maldiverne meget i tråd med den 10-årige kampagne for menneskerettigheder, der førte til den tidligere diktators fald og hans eget valg i 2008.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.