Taliban opfordrer til angreb efter film

Taliban opfordrer den afghanske befolkning til at gå til angreb på amerikanske soldater i landet.

Den islamiske bevægelse Taliban mener, at den nye amerikansk-producerede film om islam og profeten Muhammed også i Afghanistan skal koste menneskeliv.

Derfor opfordrer bevægelsen nu afghanerne til at forberede sig på at kæmpe mod amerikanerne og "tage hævn" mod amerikanske soldater.

- "Den Islamiske Emirat" opfordrer religiøse ledere i landet til at informere muslimer om amerikanernes inhumane handlinger og forberede afghanerne på en langvarig kamp, siger gruppen i en udtalelse med henvisning til det navn, gruppen kalder sig selv.

Taliban, som gennem mere end 10 år har ført krig mod vestlige styrker og regeringen i Kabul, er mest aktiv i de sydlige og østlige egne af Afghanistan.

Også i Egyptens hovedstad, Kairo, har filmen udløst protester, mens USA's ambassadør og tre andre er blevet dræbt i Benghazi i det østlige Libyen - angiveligt som en reaktion på filmen.

Ambassadør Christopher Stevens var på et kort besøg i Benghazi, da konsulatet blev angrebet af mellem 1500 og 3000 mennesker, der krævede den islamkritiske film fjernet fra nettet, skriver tv-stationen al-Jazeera.

To af ambassadørens sikkerhedsfolk omkom også, da bygningen angiveligt blev ramt af en granat og brød i brand. En ansat ved konsulatet omkom også, men dennes nationalitet er endnu ikke kendt onsdag eftermiddag.

En talsmand for den libyske regering anklager militante grupper, der er loyale over for Libyens tidligere diktator Muammar Gaddafi, for at stå bag drabene.

"Innocence of Muslims", som filmen kaldes, er produceret af en israelsk-amerikaner, der beskriver islam som "kræft" og afbilder profeten Muhammed i seng med kvinder, skriver Wall Street Journal.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.