Syriske oprørere vinder terræn ved grænse
Irans udenrigsminister i Damaskus for at drøfte udspil fra kontaktgruppe med præsident Bashir al-Assad.

Syriske oprørere vandt onsdag kontrol med en tredje grænsepost til Tyrkiet, efter at de havde kæmpet mod præsident Bashar al-Assads styrker og har dermed konsolideret deres greb om grænsezonen, som hidtil har været under regimets kontrol.

Tv-optagelser i Tyrkiet viser en oprører rive et syrisk flag ned fra toppen af en toldbygning ved grænseposten Tel Abyad.

- Jeg kan bekræfte, at grænseposten er faldet. Den er under oprørernes fulde kontrol, siger en tyrkisk embedsmand.

På den diplomatiske front ankom Irans udenrigsminister, Ali Akbar Salehi, til Damaskus for at drøfte en løsning på krisen med den syriske leder.

Iran er blandt Assads vigtigste allierede, og landet er med i den såkaldte kontaktgruppe, som også omfatter Egypten, Tyrkiet og Saudi-Arabien.

I den syriske hovedstad siger oprørere, at de er på tilbagetrækning fra sydlige distrikter efter omfattende bombardementer og luftangreb.

Den folkelige opstand i Syrien, der begyndte som fredelige protester, er eskaleret til en borgerkrig, som har kostet over 27.000 mennesker livet. Antallet af drab ligger dagligt på omkring 200, og sidste måned var den hidtil blodigste i konflikten.

Amnesty International i London siger i en ny rapport onsdag, at de fleste ofre for bombardementerne er civile, deriblandt mange børn.

Den internationale menneskerettighedsorganisation siger, at luftangreb nær hospitaler og på større civile menneskemængder er krigsforbrydelser.

En afhoppet syrisk general siger, at al-Assad om nødvendigt vil benytte kemiske våben mod sin egen befolkning som en sidste udvej til at bekæmpe oprørsstyrkerne i landet.

Den tidligere chef for Syriens kemiske våbenprogram, generalmajor Adnan Sillu, fremsætter udtalelsen i et interview med The Times.

Generalmajoren siger, at han forlod det syriske styre for tre måneder siden efter at have været med til topmøder, hvor anvendelsen af kemiske våben mod oprørerne og civilbefolkningen var på dagsordenen.

- Vi havde en seriøs diskussion omkring brugen af kemiske våben, samt hvordan og hvor vi ville benytte dem, siger Sillu til The Times.

- Vi diskuterede det som en sidste udvej - for eksempel hvis regimet mistede kontrollen med vigtige områder som Aleppo, tilføjer generalmajoren.

Det var disse topmøder, der fik Sillu til at forlade det syriske regime, forklarer han.

/ritzau/AFP