Svenske journalister er nu ude af Etiopien
De to svenskere har forladt Etiopien efter måneders fængsel. Ambassadør bød på pilsner efter løsladelsen.

De to svenske journalister Johan Persson og Martin Schibbye er natten til tirsdag på vej ud af Etiopien i et fly. De to har tilbragt de seneste 14 måneder i et fængsel i det østafrikanske land.

- Hej, vi har det bare fantastisk, siger Martin Schibbye i telefon til nyhedsbureauet TT's udsendte, lige inden flyet går i luften.

At komme ud i friheden er næsten et større chok end at blive fængslet, når han at fortælle, inden kabinepersonalet beder ham om at afbryde samtalen.

Samtalen bliver ført på ambassadør Jens Odlanders mobiltelefon.

- Det tyder på, at Sveriges ambassadør i Etiopien ledsager de to journalister. I hvert fald på en del af hjemrejsen, skriver TT.

Jens Odlander afviste - inden han overrakte telefonen til sin lykkelige landsmand - at oplyse flyets første destination. Løsladelsen af de to blev tidligere mandag fejret i ambassadørens residens i hovedstaden Addis Ababa.

Her bød diplomaten på en pilsner, Janssons fristelse (svensk traditionsret, red.) og blåbærkage.

Tidligere på dagen sagde unavngivne kilder til internationale nyhedsbureauer, at de to journalister var blandt de omkring 1900 fanger, som var blevet benådet og stod over for at blive løsladt.

Beslutningen om at løslade Persson og Schibbye er angiveligt taget inden premierminister Meles Zenawis død den 20. august.

De to blev anholdt sidste år, da de på ulovlig vis krydsede grænsen mellem Etiopien og nabolandet Somalia.

De havde haft kontakt med oprørsgruppen ONLF, Ogadens Nationale Befrielsesfront, der af den etiopiske regering betragtes som en terrorgruppe.

Efterfølgende blev svenskerne idømt hver 11 års fængsel for at have deltaget i planlægning af terror.

/ritzau/