Susanne Bier: Skønt hvis Danmark vinder
Susanne Bier har været nomineret til en Oscar to gange og vundet én gang. Hun ønsker Arcel held og lykke.

- Held og lykke. Jeg håber, at det går, som alle håber og ønsker. Det ville da være skønt, hvis det lykkes for Danmark at komme videre.

Sådan lyder lykønskningerne til Nikolaj Arcel fra instruktør Susanne Bier, der selv vandt en Oscar i 2011 for filmen "Hævnen",

Fredag blev Arcels Struensee-film "En kongelig affære" det danske bud på en Oscar i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film.

Dermed har Nikolaj Arcels nu besteget første trin på trappen, der kan bringe ham på den røde løber i Los Angeles den 26. februar.

- Jeg har prøvet det to gange, og det er skønt og helt sindssygt. Det er jo et cirkus, det er fantastisk. Men der er jo nogle trin endnu, siger Susanne Bier.

I løbet af det næste stykke tid bliver de indstillede film set af en særlig komité, der først i det nye år udvælger de fem kandidater, som skal dyste om en Oscar.

- Kommer man med i sidste runde, er man rigtig spændt, for så er der tre eller fire film, der ryger ud, og så er der fem, der går videre, siger hun.

Susanne Bier havde ikke uventet gerne set, at hendes egen film "Den skaldede frisør" var blevet det danske bud.

- Jeg ville da hellere have, at det var blevet min film, der var indstillet. Men jeg håber da, at Arcel kommer videre. Det er en skide god film, men det er meget svært at vurdere. Det kommer helt an på, hvad de andre lande kommer med, siger Susanne Bier.

Hun synes, at dansk film har gjort det meget godt i en del år på alle fronter.

- Jeg læste en rigtig god anmeldelse af "Klovn" i The New Yorker. En film, der er utrolig populær, som er helt vild sjov og mærkværdig, og så fik den en rigtig god anmeldelse i The New Yorker, der er det mest intellektuelle, amerikanske tidsskrift.

- Det, synes jeg, er meget godt gået; at noget der er så bredt i Danmark også kan ramme et meget specifikt amerikansk publikum. Det, synes jeg, er interessant. Så ja, jeg synes, det går godt, og jeg synes, det går godt på nogle meget overraskende måder, siger hun.

/ritzau/