SU-lån kan koste flere års ekstra gæld
Man kan godt få hovedpine af at tænke på, hvor mange år det tager at blive gældfri efter studiet. Foto: Colourbox
Kan du vente med lån til den videregående uddannelse, ryger der flere år af studiegælden.

De unges trang til at tage SU-lån under gymnasietiden kan koste flere års ekstra gæld. Det viser beregninger, som Mybanker har lavet for Nyhedsbureauet Newspaq.

"Hvis du kan undlade at tage SU-lån under din ungdomsuddannelse, står du væsentligt bedre stillet med hensyn til at få bugt med din gæld, når du er færdig med den endelige videregående uddannelse," forklarer Morten Westergaard, økonom og partner hos Mybanker.

Tager du kun studielån i eksempelvis seks år, mens du læser den videregående uddannelse, vil det tage syv år og fem måneder at afdrage, når du er færdig med at læse. Hvis du vel at mærke afdrager med 2.989 kroner om måneden.

Vælger du derimod også at tage lån i to af de år, du læser på en ungdomsuddannelse, ser regnestykket noget mere dyrt ud. Så vil det tage dig 10 år og 10 måneder at afdrage dit lån med samme ydelse, altså 2.989 kroner om måneden.

"De første to år bliver faktisk de dyreste i dit lån. For det er her, du betaler renters rente i længst tid," fastslår Morten Westergaard.

Også prisen for lånet i de to år på ungdomsuddannelsen ryger i vejret. Med SU-lån i seks år skal du betale 265.979 kroner tilbage. SU-lån i otte år giver dig i stedet en totalregning på 388.651 kroner. Altså knap 123.000 kroner mere i tilbagebetaling end ved seks års lån.

Du får kun udbetalt 69.528 kroer mere ved at tage studielån i otte frem for seks år. Dermed koster det dig 53.000 kroner ekstra i rente at have lån i to år af gymnasiet.

"Hvis man på nogen måde kan klare sig uden, ja så slipper man for at trækkes med en lang gæld den dag, man måske har stiftet familie," lyder rådet fra Mybankers ekspert, Morten Westergaard.