Dyrk en sportsgren, vær frivillig for en mærkesag, læs en bog - og gør det i fællesskab med andre.
Personer, der er aktive i foreninger, grupper eller organisationer på ugentlig basis, har cirka 75 procent større chance for at trives godt psykisk sammenlignet med personer, der ikke er en del af foreninger og lignende.
Det viser delresultater fra en ny undersøgelse udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed.
Ekspert i mental sundhedsfremme hos instituttet Vibeke Koushede påpeger, at fællesskaber er vigtige, fordi vi af natur er sociale væsner.
- Vi har alle behov for at føle, at vi hører til, og at vi bidrager til noget. Når vi er en del af fællesskabet, så er det med til at fremme følelsen af, at der er en mening med, at vi er her, siger hun.
Hun mener, at der i Danmark er for meget fokus på behandling, når den psykiske skade er sket - og for lidt på forebyggelse.
- Det er både uhensigtsmæssigt og alt for dyrt at vente til, at folk har det skidt med at prøve at reparere noget, som måske kunne være undgået, siger Vibeke Koushede.
Det er indsatsen "ABC for mental sundhed", der står bag undersøgelsen. Indsatsen samarbejder med organisationer og kommuner om at pege på faktorer, der påvirker den mentale sundhed positivt.
Aalborg Kommune har siden april 2016 haft gang i indsatsen. Her handler det om at informere borgerne om, at der er mange fællesskaber i kommunen.
Søren Lund Jensen er leder på projektet i Aalborg. Han peger på, at det for nogle pressede familier kan virke lettest at fravælge fritidsidrætten, men at det faktisk er det aktive fællesskab, som kan give overskud i hverdagen.
Derfor forsøger ABC at understrege, hvor vigtigt det er at være med.
- Det er godt at vide, at selv om nogle aktiviteter i kalenderen virker mindre vigtige, så er det noget af det, der er vigtigst at holde fast i, hvis man føler sig presset, siger han.
10. oktober er WHO's "World Mental Health Day", hvor der over hele verden bliver sat fokus på mental sundhed.
/ritzau/