Straffesager forsinker de civile sager
Ifølge dommerforeningens formand skyldes lange ventetider for civile retssager øget fokus på straffesagerne.

En ny kedelig rekord er sat i retssystemet. Ventetiden på at få en afgørelse i en civil retssag er mere end fordoblet i forhold til 2006.

Det vil sige, at det tager længere tid at få afgjort stridigheder om hushandler, krav om erstatning eller ulykker og andre forhold.

I årets første halvår er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid kommet op på 352 dage.

Ifølge dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, skyldes det især to forhold. Ét er, at sagerne tidligere har hobet sig op, og at mange gamle sager nu er ved at blive færdigbehandlet.

- Og så er der i mange år blevet fokuseret meget, næsten ensidigt på straffesagerne. Det har lagt beslag på ressourcerne, siger Mikael Sjöberg.

Han peger desuden på manglende ressourcer.

- Domstolene koster kun 1,8 milliarder kroner om året, og det er ikke så meget i det store billede, siger dommernes formand.

- Det bliver ikke bedre af, at vores budget næste år bliver beskåret med 50 millioner kroner. Politikerne får det de betaler for, forklarer Mikael Sjöberg.

Han fortæller, at Dommerforeningen i samarbejde med blandt andet Advokatrådet ser på, hvad man kan gøre for at nedbringe sagsbehandlingstiden.

- Man kan effektivisere forberedelsesarbejdet. Man kunne for eksempel også begrænse kæreadgangen til landsretten og hæve grænsen for, hvornår man kan anke en sag til landsretten, siger Dommerforeningens formand.

/ritzau/

via Listen To News