Stjernedrys over fremragende Forbrydelsen
Sarah Lund og hendes sweater er tilbage i en mørk krisetid. Og endnu engang er anmelderstanden begejstret.

Fem år efter at Sofie Gråbøl trak i Sarah Lund-sweateren for første gang og fandt frem til Nanna Birk Larsens morder, er hun igen tilbage - denne gang i en ny omgang strik. Men ikke mindre fremragende, lyder det fra anmelderne.

Første afsnit af Forbrydelsen tredje sæson, der løb over skærmen søndag klokken 20 på DR1, har økonomiske krisetider og en ulmende valgkamp som dyster kulisse.

- Det er faktisk svært at forestille sig en mere veloplagt optakt end den, der blev seerne til del søndag aften. Det er meget muligt, krisen kradser. Men ikke hos Svejstrup og DR søndag aften, mener Berlingskes Jakob Steen Olsen og giver fem stjerner.

- Det klæder Forbrydelsen at have bevæget sig ind i storkapitalens og den danske småpolitiks cirkler, mener Jyllands-Postens Niels Lillelund, der uddeler endnu fem stjerner.

Intet mindre end tre sømændslig dukker op, mens en skibsrederdatter bliver kidnappet i det første afsnit ud af 10.

- Puha. Noget af en neglebidende omgang og et mildest talt hæsblæsende gensyn med det engelske kongehus' foretrukne krimiserie og detektiv, skriver en begejstret Henrik Palle i Politiken, der giver serien fem hjerter.

Sarah Lund medvirker modvilligt i mordgåden. Hun er efter 25 års tro tjeneste i drabsafdelingen klar til et skrivebordsjob - og er mere interesseret i en rusten trillebør end det lig, der bliver fundet i flere dele på en skrotplads.

På rollelisten er også Anders W. Berthelsen som skibsreder med rod i privatlivet, og Nikolaj Lie Kaas som PET-agent og gammel flamme.

Den mest skeptiske anmelder er Ekstra Bladets Henrik Queitsch. Han mener, at der er læsset alt for mange informationer på for ikke at kede seerne og kalder seriens afsæt mere "forvirrende end fortryllende".

BT's anmelder er uenig:

- Holder sæsonens udlægsniveau, bliver "Forbrydelsen III" endnu mere spændende, barsk og overbevisende end sine forgængere, skriver Niels Lind Larsen, der kvitterer med fem stjerner.

/ritzau/