Hun har siddet i mange bestyrelser, blandt andet i TDC, Grundfos og verdens største forsikringsselskab, Allianz. Hun har været topchef for Tryg i otte år efter mange år i forskellige afdelingslederstillinger, og hun er tidligere været på Time Magazines Top 50 over de mest indflydelsesrige erhvervskvinder i verden.
Alligevel ligger tvivlen stadig i baghovedet: Er jeg nu god nok?
- Det er kodet ind i os kvinder, at vi ikke tror, vi kan nok, mens mænd tænker, at de er nogle fandens karle. Der var ikke en eneste gang, hvor jeg blev forfremmet til et nyt job, hvor jeg ikke tænkte "Hold da op, gad vide, om det holder?", siger Stine Bosse til Avisen.dk.
"For helvede, du kan jo godt!"
Som Avisen.dk mandag skriver, vil hver femte kvinde sige ja, hvis de blev tilbudt et lederjob, mens det for mændene er hver tredje. Langt flere kvinder end mænd begrunder det med, at de ikke tror de er erfarne, kompetente eller kvalificerede nok.
Det er en problemstilling, som Stine Bosse både kender fra sig selv og andre.
- Jeg oplever mange forskellige kvinder, også unge, betro mig, at de er i tvivl, om de er gode nok, og jeg tænker "Hold fast, jeg troede, det var noget, der var overstået! Det er jo fuldstændigt, som da jeg var ung!", fortæller hun.
Et af problemerne er, at forfremmelse stadig foregår på en meget maskulin måde, er hendes indtryk.
- Der er enorm forskel på, om man som kvinde er med ved bordet, hvor de frække historier bliver fortalt, eller om man står i baggrunden og kan høre mændene sige "høhø". Desværre er det tit det sidste, der er tilfældet, siger Stine Bosse og fortsætter:
- Det er min erfaring, at kvinder rigtig gerne vil være ledere, men det kræver, at der er den rigtige opbakning og den rigtige opmærksomhed på det, både på hjemmefronten og på arbejdspladsen. Det handler blandt andet om at få øje på de kvinder, som konsekvent leverer de gode resultater, men som ikke nødvendigvis står og slår sig på brystet, siger hun.
- I mit tilfælde var jeg dygtig, men jeg var også heldig, at der var nogle mænd, der så mig og opmuntrede mig og sagde "For helvede, du kan jo godt!".
Lancerer sin egen lederuddannelse
I det hele taget skal vi tænke på ledelse på en ny måde, som passer til det verdensbillede, vi lever i nu, og ikke det, der var gældende for 30 år siden, mener erhvervskvinden.
Hun er derfor selv - i samarbejde med nogle partnere - i gang med at lave en helt ny lederuddannelse, som fra næste år skal træne ledere i nogle helt andre færdigheder end de uddannelser, der i forvejen eksisterer.
- Og nej, det handler ikke om at rapelle eller slagte kaniner, lover Stine Bosse.
Her er grundpræmissen, at forudsætningen for at være en god leder er, at man skal kunne arbejde med mangfoldighed og se forskelligheder i medarbejdergruppen som en styrke - både hvad angår køn, baggrund og forskellige kulturer.
Stine Bosse håber, at det vil få mennesker, som ellers ikke har tænkt på sig selv som lederkandidater, til at få øjnene op for muligheden. For de "ikke-typiske" ledere har ofte nogle andre styrker, som der også er brug for på chefgangen.
- Der er en kæmpe efterspørgsel på noget helt andet. Og de ledere, som kommer ud på den anden side, vil jo også have forskellighed med i baghovedet, når de skal rekruttere nye ansatte og ledere, siger hun.
Søg jobbet, selvom du ikke kan det hele
Stine Bosses råd til kvinder, som overvejer at søge en lederstilling eller i det hele taget et job, er at lade være med at tro, at de skal have alle de kvalifikationer, som de kræver.
Ydmyghed er ikke nødvendigvis en dårlig tilgang, men vi kan godt lære noget af mændenes risikovillighed og tro på sig selv, mener hun.
- Hvis du hører om et job, du godt kunne tænke dig, og du ser de kvalifikationer, man skal have, så i stedet for at tænke "Ej, det kan jeg ikke", så prøv at tænke "Det kan jeg næsten". I langt de fleste tilfælde er det nok, at man kan 80 procent, siger hun og fortsætter:
- Og så er det vigtigt, at vi som kvinder deler de her oplevelser og tanker med hinanden og netop siger til hinanden, at vi ikke behøver at kunne det hele for at være gode nok.