Helle Thorning: Danmark lider af vrangforestilling
Folk dømmer ubevidst kvinder på andre parametre end mænd, mener Helle Thorning-Schmidt. Men i Danmark lider vi af den vrangforestilling, at vi er verdensmestre i ligestilling, så det er svært at tale om problemerne. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Vi tror, vi er så ligestillede i Danmark, at vi ikke behøver tale om det, siger den tidligere statsminister.
Der er mange, der tror, vi har den perfekte ligestilling i Danmark, og så behøver vi ikke snakke mere om det pjat. Derfor bliver det set som lidt irriterende, hvis man alligevel bringer det op.
 
 
Sådan lyder det fra tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt i et interview med Femina.
 
Derfor tror hun også, det har lange udsigter, før en statsministerkandidats køn ikke længere spiller ind.
 
- Jeg tror, der går lang tid. Også fordi vi i Danmark lider af den vrangforestilling, at vi HAR ligestilling, og så behøver vi ikke at tale mere om det, siger hun.
 
Selvom vi i Danmark har formel ligestilling, dømmer vi ubevidst kvinder og mænd forskelligt, mener Helle Thorning-Schmidt. Hun oplevede selv, hvordan hun som statsministerkandidat fik på puklen, hvis hun afbrød for meget i debatter - mens samme opførsel hos mænd ikke blev bemærket.
 

Ingen ville mærke Anders

Som kvindelig statsminister forventer folk ubevidst, at man er mere følsom og rar, og man skal være en god mor og et familiemenneske, samtidig med at man er en 'tough' politiker, fortæller Helle Thorning-Schmidt, som var statsminister fra 2011 til 2015.
 
- Hvis man er for kynisk og for hård, siger folk, at de ikke kan mærke én, at man ikke er et følelsesmenneske. Hvis man er for følsom, synes de ikke, man kan være den kaptajn for skibet, som de fleste gerne vil have. Jeg plejer tit at sammenligne med Anders (Fogh Rasmussen, red.). Der var ikke nogen, der syntes, det var noget problem, at de ikke kunne mærke Anders eller ikke vidste, hvad han FØLTE. Der var ingen efterspørgsel på det, men det var der i forhold til mig. Folk ville gerne kunne MÆRKE mig mere, siger hun blandt andet til Femina.
 
Generelt synes hun, det har været en stor ære at få lov at tjene sit land ved at være statsminister, og hun er stolt over, at hun som Danmarks første - og hidtil eneste - kvindelige statsminister kan vise piger og unge kvinder, at det godt kan lade sig gøre at have en politisk karriere og samtidig have et familieliv.
via Listen To News