Sportskvinde løber triathlon på rumstation
Med specielt designet fitness-udstyr lagde en kvindelig astronaut en triathlon-distance bag sig i rummet.

Nasa-astronauten Sunita Williams har som det første menneske nogensinde tilbagelagt en triathlon i rummet.

Hun cyklede 29 kilometer, løb 6,4 kilometer og "svømmede" 0,8 kilometer på forskellige gymnastiske instrumenter på den internationale rumstation, der er i kredsløb om jorden, rapporterer NBC News.

- Jeg er glad for at være færdig, fastslår rumtriatleten fra sit svævende hjem i 386 kilometers højde.

- Det var ikke let, og jeg er sikker på, at alle i Californien også er glade for at være færdige, tilføjer hun med henvisning til "Nautica Malibu Triathlon" på landjorden i den amerikanske delstat, hvor hun stod på deltagerlisten som helt særlig gæst.

Sunita Williams brugte blandt andet en stationær cykel, en trædemølle og en styrketræningsmaskine, der er specialdesignet til vægtløshed, for at gennemføre sin triathlon i rummet.

Det tog den kvindelige astronaut én time, 48 minutter og 33 sekunder at løbe, cykle og "svømme" sig i mål på den internationale rumstation.

For at simulere svømningen anvendte hun den såkaldte Advanced Resistive Exercise Device (ARED), som blandt andet involverer vægtløftning og modstandsøvelser.

Fysisk træning er en obligatorisk del af programmet for astronauter på opgave i verdensrummet, fordi musklerne og knoglerne i menneskekroppen ellers forfalder i vægtløsheden.

Det er ikke første gang, at Sunita Williams sætter rumrekorder som sportskvinde. I 2007 løb hun en maraton i rummet, og det skete på et specielt løbebånd, hvor hun tilbagelagde maratondistancen på fire timer og 23 minutter.

/ritzau/