Spanien stopper spekulation i kursfald
Kriseramte Spanien forsøger at vende dårlige aktiekurser ved at forbyde salg af lånte aktier, "shortselling".

Efter omfattende kursfald forhindrer de spanske myndigheder, CMNV, nu, at investorer kan spekulere i, at aktier og statsobligationer fortsat falder i kurs. Forbuddet gælder foreløbig i tre måneder.

Det skriver Bloomberg News ifølge Børsen.

Myndighederne forbyder såkaldt "shortselling", hvor investorer sælger lånte aktier på det spanske marked. Forbuddet gælder både aktier, indeks og såkaldte derivater som futures og optioner, hvor investorer spekulerer i, om kursen på værdipapirer stiger eller falder.

Myndighederne forklarer forbuddet med den "ekstreme volatilitet" (følsomhed), på de europæiske markeder. Det spanske IBEX-indeks er faldet med 3,06 procent. Det er det laveste niveau siden april 2003.

Når investorer "shorter" en aktie, låner de værdipapiret kortvarigt, ofte i en måned. Falder aktiekursen, kan aktien købes billigere. Så scorer investoren gevinsten, når han leverer værdipapiret tilbage til ejeren.

Metoden anvendes ofte af kapitalstærke hedgefonde, men private investorer kan også spekulere gennem indeksfonde, når aktiekurserne lige som nu falder på de europæiske børser.

Italien har også forbudt "shortselling", men kun i en uge for finansaktier, som mandag fik en kortvarig børspause efter voldsomme kursfald på børsen i Milano.

Uroen er brudt ud på de europæiske markeder, fordi der har bredt sig en usikkerhed om, hvorvidt Spanien kan afdrage sin statsgæld. Det hjalp ikke, at Spanien fredag fik bevilget hjælp på 100 milliarder euro (750 milliarder kroner) for at redde sin banksektor.

Samtidig steg renten på tiårige spanske statsobligationer til 7,50 procent. Et land ventes ikke at kunne afdrage sin statsgæld, når renten stiger over 7 procent.

/ritzau/