Søvndal: Nordisk støtte til syrisk opgør
Udenrigsministeren har fået støtte fra de nordiske lande til et retsopgør med Syriens magthavere.

Syriens magthavere skal stilles til ansvar for deres brud på menneskerettighederne under borgerkrigen. Sådan lyder det fra udenrigsminister Villy Søvndal, som med 1,5 millioner kroner vil støtte et center, der dokumenterer brud på rettighederne.

Og det møder støtte - indtil videre moralske - fra de andre nordiske lande, som Søvndal mødtes med mandag på den nordnorske ø Bodø.

- I lyset af den triste udvikling ville jeg sikre, at vi kunne styrke vores bestræbelser på at stille de skyldige til ansvar og dokumentere de mange menneskerettighedskrænkelser, som finder sted i Syrien, siger Villy Søvndal.

Sverige, Finland, Norge og Island støtter et samlet nordisk initiativ, men om deres støtte også bliver økonomisk er endnu uvist.

De danske kroner skal gå til at støtte centret Syria Justice and Accountability Centre (SJAC), som skal sikre, at overgreb og forbrydelser mod menneskerettighederne dokumenteres.

- Det er afgørende, at mennesker ikke bare kan leve videre efter at have deltaget i uhørligheder - men også at advare andre, at vise konsekvenserne. På den måde kan man sikre forsoningsprocessen i Syrien ved et retsopgør, så de kan leve videre som samfund.

Hovedansvaret for de forfærdelige forbrydelser ligger hos den syriske præsident, Bashar al-Assads, regime, lyder det fra Søvndal.

FN har tidligere vurderet, at hovedparten af overgreb, mord, drab, henrettelser og beskydning af demonstranter og boligområder begås af Assad-styret og deres militser.

- Nogle mennesker har mistet en ægtefælle, en søn, en bror. Hvis livet bare går videre, er det svært at komme videre efter sådan en krig, siger Villy Søvndal.

- Der er også brug for, at mennesker ikke begår selvtægt og selv foretager de her retsopgør. For at undgå det, er det nødvendigt, at der bliver foretaget et civiliseret retsopgør, så de ansvarlige bliver stillet for en domstol.

/ritzau/