Smartphones gør bilister endnu farligere
Hvis du kører 80 km/t og kigger på din telefon i 5 sekunder, så har du kørt 110 meter i blinde. Det koster i øvrigt 1.500 kroner at i bøde at bruge mobiltelefonen bag rattet. Foto: Colourbox
Selvom det er livsfarligt, kan bilisterne ikke holde fingrene fra mobilen. Og smartphones gør det endnu værre, lyder det fra Sikker Trafik.

Hver anden bilist indrømmer, at mobiltelefonen ofte bliver taget frem og skrevet på, selvom al opmærksomheden burde være på trafikken.

Det viser en seneste undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TDC, der nu lancerer en tre uger lang tv-kampagne med det formål at begrænse livsfarlige sms-skriveri bag rattet.

Selvom antallet af dræbte i trafikken falder år for år, så bliver uopmærksomhedsulykker en stadig større problem, fordi mobiltelefonerne kan mere og mere, vurderer dokumentationschef Jesper Sølund fra Sikker Trafik.

- Vi har fået en eksplosion med smartphones, som på en helt anden måde kræver vores opmærksomhed i forhold til tidligere. Både sms-skrivning, email, aktiekurser og andet kræver, at du kigger på skærmen og dermed væk fra trafikken, siger han til Newspaq.

Samtidig betyder kompleksiteten af de informationer, som smartphones giver adgang til, at bilisterne har mindre opmærksomhed på omgivelserne, selvom blikket er vendt tilbage til trafikken.

En undersøgelse har vist, at manglende opmærksomhed er medvirkende årsag til hver tredje trafikulykke på vejene. Og ofte er der tale om meget voldsomme ulykker.

- De er ikke kun en væsentlig risiko mængdemæssigt. Typen af ulykker ved uopmærksomhed betyder eksempelvis, at man kører over i den modkørende vejbane og får frontalt sammenstød, eller at man kører ud i rabatten og mister herredømmet, fortæller Jesper Sølund.

faktaboks

Gode råd fra Sikker Trafik:

· Brug aldrig håndholdt mobiltelefon, mens du kører.

· Hvis en samtale kræver din fulde opmærksomhed, så hold ind til siden.

· Læs eller skriv aldrig sms, mens du kører.

Kilde: Sikker Trafik