Skoleleder udsat for asbest: "Det var rigtig træls"

Et certificeret firma brød reglerne for, hvordan man fjerner asbest. Det betød, at medarbejdere fra en skole i Haderslev blev udsat for asbest, der kan give kræft.
Skolelederen Erling Conradsen var glad for at komme til et helbredstjek, efter han havde opholdt sig i lokaler med asbest.
Skolelederen Erling Conradsen var glad for at komme til et helbredstjek, efter han havde opholdt sig i lokaler med asbest. Foto: Fællesskolen Hammelev Sct. Severin.

Seks gange har Arbejdstilsynet sat foden ned på Fællesskolen Hammelev Sct. Severin i Haderslev. Og det er alene sket mellem marts og juni i år, fordi der ikke var ordentligt styr på arbejdsmiljøet.

Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har fået i Arbejdstilsynets påbud om indeklima og farlig kemi og støv på landets skoler i år.

Et af de påbud, som Fællesskolen Hammelev Sct. Severin fik, var et såkaldt strakspåbud, som er den strengeste reprimande fra Arbejdstilsynet. Ligesom to andre påbud handlede det om asbest. De øvrige påbud gik på kulde, træk og dårlig luft.

Avisen.dk har spurgt skolens leder Erling Conradsen, hvordan ledelsen har reageret på de mange påbud.

Medarbejdere fra skolen havde været til stede i lokalerne med asbest. Hvem var det?

- Der er ingen børn og ingen lærere eller pædagoger, der har været inde i den bygning, for det har været en bygning, der har været fuldstændig lukket af og haft betegnelsen byggeplads. Det har kun været få medarbejdere på skolen, herunder mig selv, der har haft adgang. Og så selvfølgelig nogle fra serviceafdelingen.

Men nu er der undervisning derinde igen?

- Ja, der er blevet udtaget asbestprøver i tre eller fire omgange, og bygningen er blevet gjort grundigt rent.

Hvad har I gjort for at leve op til strakspåbuddet om asbest?

- Det firma, vi havde hyret ind til opgaven, havde ikke overholdt de ting, man skulle i forhold til at sanere asbest, så derfor fik vi et strakspåbud. Og det rettede vi selvfølgelig op på. Vi lukkede byggepladsen i første omgang, og så sørgede vi for, at firmaet bragte forholdene i orden igen, så der kunne udtages prøver, der viste, at lokalerne var fri for asbest.

I er blevet pålagt at føre en protokol over alle de medarbejdere, der har været udsat for asbest. Har I gjort det?

- Ja, det har vi da. Der er blevet lavet en protokol for alle de forskellige håndværkere og for skolens medarbejdere. Og alle er blevet tilbudt at komme til en helbredsundersøgelse og samtale hos egen læge eller Arbejdsmedicinsk Klinik.

Hvordan har de medarbejdere, der har været udsat for asbest, taget det?

- Jeg kan jo godt sige vi, for jeg er en af dem. Vi har haft stor glæde af at komme på Arbejdsmedicinsk Klinik. Dels er der blevet foretaget lungeprøve, og så gemmes alle dokumenter i 40 år, hvis der skulle dukke noget op senere hen.

Nu har du selv gået rundt i asbest. Er du forarget over, at firmaet, I hyrede, ikke varetog opgaven ordentligt?

- På jysk ville jeg sige, det var rigtig træls, at vi ikke kunne stole på firmaet. Det er jo ikke noget, man skal spøge med. Vi skal jo sørge for alle folks sikkerhed. Det er bestemt ikke i orden, at man har sprunget noget over, fordi man kunne komme lidt lettere om det.

Har I styr på asbest-situationen nu?

- På skolen har vi hele tiden haft styr på det, for vi har omkring 2006 fået kortlagt, hvor vi havde asbest henne. Der er meget meget lidt tilbage, og det er indkapslet og sidder i kælderen og loftet, hvor der ikke er nogen, der har adgang.

Er alle de påbud, der har været, ligesom manglende frisk luft i SFO-lokalet, blevet løst?

- Ja, og i forhold til frisk luft i SFO-lokalerne blev der lavet undersøgelser, der viste, at det var der ikke behov for. I forhold til CO2 lå vi langt under grænseværdierne, så det påbud ophævede Arbejdstilsynet, efter vi var blevet hørt.

Hvad tænker du på dine medarbejderes vegne i forhold til, at der er så mange ting, der ikke har været i orden?

- Noget af det handler også om den tid, vi er i nu. Vi har fået et stigende fokus på indeklima-situationen og fået bedre undersøgelsesmetoder. Det er fint, at vi nu får noget gjort ved det, men i rigtig mange år, har man ikke tænkt over den del. Der har man klaret sig med at åbne og lukke vinduer og døre.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.