Peter er træt af fugt i skolens gymnastiksal: "Det regner stadig ned"

Ellemarkskolen har fået et påbud fra Arbejdstilsynet, fordi der er fugt i gymnastiksalen. Skolens souschef er dog ikke sikker på, om kommunen vil ændre forholdene.
- Sådan noget som isolering findes ikke på den her skole, og det er et problem, siger Peter Hindborg, der er konstitueret souschef på Ellemarkskolen.
- Sådan noget som isolering findes ikke på den her skole, og det er et problem, siger Peter Hindborg, der er konstitueret souschef på Ellemarkskolen. Privatfoto.

Byger af påbud om dårligt indeklima har ramt de danske folkeskoler og privatskoler. Det viser opgørelse fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået aktindsigt i. 

En af de skoler, der alene i år har fået fem påbud, er Ellemarkskolen i Køge.

Her er et af problemerne, at det bogstavelig talt regner ind i gymnastiksalen. Og det er en af grundene til, at skolen har fået to påbud om fugt og skimmelsvamp.

Forholdene i idrætssalen skal bringes i orden, mener lærer Peter Hindborg. Han er konstitueret souschef og tidligere tillidsrepræsentant for lærerne på Ellemarkskolen. 

Men han er ikke helt sikker på, om Køge Kommune vil betale for at få det ordnet.

- Der bliver gjort noget, men om det er nok, det ved vi faktisk ikke. Dele af vores idrætsgulv er blevet skiftet, fordi man falder igennem gulvet. Men taget er ikke blevet lavet, så det regner stadig ned. Og vi er forundret over arbejdsgangen i kommunen. Det er til stor frustration for idrætslærerne, siger han til Avisen.dk.

Måske asbest i kælder

Samlet set har Arbejdstilsynet alene i 2017 reageret 88 gange, fordi der ikke var styr på enten indeklimaet eller farlig kemi og støv. 

På 12 skoler var forholdene så alvorlige, at de blev kategoriseret som nogle, der i værste tilfælde kunne give kræft.

Sådan et påbud har Ellemarkskolen også fået, da de er blevet pålagt, at en særlig sagkyndig skal "foretage undersøgelse af eventuel asbestforurening i skolens kælder ved rørisoleringer".

Arbejdstilsynet har mistanke om asbest, fordi isoleringsrør i kælderen er blottet, og der er synlig kiselgurlignende materiale. Og kiselgur indeholder ofte en stor koncentration af asbest. To steder er der sat asbesttape rundt om røret, fremgår det af Arbejdstilsynets rapport fra skolen.

Peter Hindborg bekræfter, at man har ment, at der var asbest i kælderen. Men han er ikke helt klar over, om skolen har fået tjekket det endnu.

- Men dernede, hvor man har konstateret både fugt og muligvis asbest, er der tomt i dag. Så vi er der ikke, og det var vi heller ikke normalt.

Har ikke tænkt over problemerne 

På landsplan er der uddelt flest påbud til skolerne for dårlig luftkvalitet.  

Ellemarkskolen er også blevet pålagt at undersøge, om luftkvaliteten er tilfredsstillende i undervisningslokalerne.

Og så skal skolens ledelse sørge for, at klasselokaler vedligeholdes på en måde, så indånding af sundhedsskadeligt mineraluldsstøv fra loftplader undgås.

Skolens medarbejdere har nu ikke grublet meget over det dårlige arbejdsmiljø, mener Peter Hindborg.

- Det er jo bekymrende, når der kommer to eksperter og fortæller os, at der er en risiko. Men det er ikke noget, vi går rundt og bruger tid på i hverdagen. Hullerne i luftpladerne har vi været ærgerlige over, for det ser ikke pænt ud, men jeg tror ikke, vi har haft tanken om, at det har været direkte sundhedsskadeligt, siger han. 

Der skal styr på arbejdsmiljøet 

Det er vigtigt, at de ting, som Arbejdstilsynet har slået ned på, kommer på plads, understreger Peter Hindborg.  

- Både indeklima og det øvrige arbejdsmiljø skal selvfølgelig være i orden. Det skal fungere for både lærere og elever, fastslår han. 

Han er dog glad for, at Køge Kommune generelt vil se på de fysiske rammer på skolerne.

- De har lavet en masterplan, for en del af skolerne er ved at være nedslidte. Vores skole er for eksempel fra 1968, og selvom den er arkitekttegnet og meget flot, var den måde, man byggede skoler på i 1968, anderledes end i dag. 

- Sådan noget som isolering findes ikke på den her skole, og det er et problem, siger Peter Hindborg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.