DF fortryder nedsættelse af produktionselevers skoleydelse
Det var en fejl at skære i ydelsen til elever på produktionsskoler, mener Dansk Folkeparti, der selv var med til at lave besparelsen. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Lavere ydelse har medført, at skolerne har mistet hver tredje elev. Der er nu flertal for at rette op.

Dansk Folkeparti erkender, at partiet lavede en fejl, da ydelsen til landets produktionsskoleelever blev nedsat i finansloven for i år.

Det siger Marlene Harpsøe (DF), ordfører for erhvervsuddannelserne, i en pressemeddelelse. Produktionsskolerne har til formål at hjælpe unge, der er gået i stå efter folkeskolen, videre.

Der er startet 30 procent færre elever på produktionsskolerne, siden den lavere ydelse blev gældende ved årsskiftet. Det viser tal fra produktionsskolernes forening.

Og det er et problem, erkender DF.

- I Dansk Folkeparti tager vi selvfølgelig ansvaret på os. Derfor har vi stillet det klare krav overfor regeringen ved FGU-forhandlingerne, at vi hæver ydelsen igen, så der er én ydelse, siger hun.

Dermed er der flertal for en højere ydelse, da også oppositionen er for.

Sammen med regeringen nedsatte DF ydelsen for produktionsskoleelever, så en udeboende over 18 år nu får 5400 kroner om måneden frem for de oprindelige 7300 kroner.

Forhandlingerne om et nyt og forberedende uddannelsessystem nærmer sig netop nu sin afslutning.

Den forberedende grunduddannelse, FGU, skulle samle de forskellige tilbud til unge under 25 år, der ikke er klar til en ungdomsuddannelse.

Regeringen har i sit udspil fra starten af sommeren lagt op til, at elever på FGU skal have en skoleydelse svarende til den nedsatte på produktionsskolerne.

Men det er der altså nu flertal imod.

Regeringen har siden opgivet deres oprindelige udspil om, at ydelsen skal være den samme som den nuværende nedsatte skoleydelse for produktionsskoleelever.

- Vi sidder midt i forhandlingerne og håber, at vi snart kan nå i mål med en aftale. Jeg anerkender, at Socialdemokratiet og DF ønsker, at ydelsen skal sættes op, men hvor den lander, ved vi ikke, siger undervisningsordfører Anni Matthiesen (V).

Hun går i rette med, at hver tredje skulle være forsvundet fra produktionsstudiet.

- Historisk set har elevoptaget på produktionsskolerne været varieret, og vi kan ikke dokumentere, hvor de reelt er forsvundet hen. De kan være startet på en ungdomsuddannelse eller være kommet i job, siger Annie Matthiesen.

/ritzau/