Spinat har altid været anset for noget af det sundeste, og de små fine grønne blade indeholder da også et hav af gode næringsstoffer og antioxidanter. A, C, E, K og flere B-vitaminer. Spinat er også rig på kalk, kalium, zink, jern, magnesium m.fl.
Og det vidste Skipper Skræk jo alt om, da hans store muskler stammede fra indtaget af masser af spinat – godt nok på dåse, men det var jo mest almindeligt i 1930'erne, 40'erne og opefter, at alt skulle proppes i en dåse.
Nye studier fra Australien viser, at dine muskler behøver mindre ilt, når du spiser spinat. En enkelt portion hver dag er nok til at gøre dig stærkere og øge muskelmassen – hvis du samtidigt dyrker lidt motion ved siden af vel og mærke.
Det er det høje indhold af nitrater, som er den gyldne vej til det hele. Nitrater i føden sætter andre kemikalier i gang i din krop, som spiller en hoverolle i regulering af blodtilførslen til muskler samt disses smidighed. Det skriver Daily Mail.
I studiet fra Edith Cowan University har man igennem 12 år gennemgået data fra 3.759 deltagere, hvor en gruppe fik en høj nitratfuld diæt og den anden ikke.
Man undersøgte forsøgspersonernes muskulære styrke, hvor hurtigt de kunne gå og meget mere.
"Spinat-gruppen" havde både større muskelmasse og kunne gå ca. 4% hurtigere og længere end den anden gruppe.
Skyllet spinat
Salget af spinat herhjemme er blevet meget højere efter producenterne er begyndt at tilbyde "skyllet og klar til brug"-salat i supermarkederne. For det tager sin tid at skylle de små grønne blade fri for jord i en salatslynge, og ofte knaser det lidt alligevel.
Det har det nye tiltag overflødiggjort, og nu kan man fyre de fine blade ned i salatskålen eller i gryden direkte fra posen.
Spinat er mild i smagen og kan derfor spises til stort set alt. De er også gode i smoothies.
Vidste du?
At spinat stammer fra Persien...
På latinsk hedder spinat Spinacia oleracea...
At det er en myte, at man ikke må varme spinat op igen. Det stammer nok fra gamle dage, hvor tingene ikke blev skyllet så godt, og jordbakterier (som findes i spinatbladene) er ret giftige, når de bliver varmet op, men i dag er hygiejnen (hvis man holder den i hævd) så meget bedre, og i gamle dage, stod tingene også i smålune fadebure og spisekamre og ikke i køleskabe som i dag...