Danskerne er gode til at bruge karklude i hverdagen. I USA eksempelvis bruger de ofte køkkenruller i det daglige, og det belaster miljøet noget mere end en klud, som kan vaskes og være klar igen.
Og det er vigtigt, at den klud, som du bruger til at rengøre køkkenet og ofte kommer i kontakt med madvarer ikke er en bakteriebefængt minibombe.
Derfor bør man ifølge eksperter og Bolius skifte karkluden hver dag for at være sikker på, at der ikke sidder bakterier i karkluden, og at den er hygiejnisk forsvarlig. Hygiejnen i den enkelte karklud afhænger af, hvad den har været brugt til, men du bør have et frisk arsenal af rene og tørre karklude i et køkkenskab eller en køkkenskuffe lige ved hånden, så det er nemt at skifte karkluden dagligt.
Bolius skriver også, at det er en myte, at karkluden bliver god som ny og bakteriefri, hvis du gør den våd og giver den to minutter på fuld blus i mikrobølgeovnen.
Det har rengøringsekspert Anne Grete Ramussen (Fru Grøn) set på, og hun finder, at det er en dårlig idé, da bakterierne først fjernes ved temperaturer på 60-90 grader. Og det er svært at opnå i hele kluden i en mikrobølgeovn, hvor varmen ikke fordeles ligeligt, men gennem hotspots.
Metoden fjerner derudover heller ikke diverse madrester og fedt, hvorfor snavset vil blive fordelt i kluden, hvis den tages i brug igen.
Hav altid rigeligt med klude rene karklude i køkkenet. Foto: Per Kuskner
Her er det vigtigt at skifte kluden
Du skal altid skifte karkluden, hvis den har været brugt til råt kød eller æg, og når den er fyldt med snavs. Så vasker du fx et skærebræt med kødsaft ren med din karklud, bør du udskifte karkluden - også selv om du så skal bruge flere karklude på en dag.
Brug også gerne dine sanser og din næse. Når kluden ikke lugter ren mere, skal den skiftes, da den i så fald er fyldt med bakterier.
Er du i tvivl, bør du altid skifte karklud. Du kan blive meget syg af at indtage fx rå kødsaft.
Man kan sagtens bruge en bomuldskarklud og vaske den, men mange tyr til engangsklude, som kan smides ud. De kulørte er ikke så gode for miljøet som de hvide uden mikroplast.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.