Sjusk slår spædbørn ihjel under fødslen
11 spædbørn har måtte betale for fejl begået af læger og jordemødre på de danske sygehuse. Foto: AP/Scanpix/Ari Behn, HO / POLFOTO
Dårlig elektronisk overvågning under fødsler har kostet 11 spædbørn livet eller har givet dem hjerneskader.

11 spædbørn er enten døde eller har fået hjerneskader under fødslen på grund af personalefejl på danske sygehuse.

En ny rapport fra Patientombuddet viser, at det er gået helt skævt i 11 tilfælde på fødselsgangene i årene 2008 til 2011, skriver Politiken.

Og en af årsagerne er, at de ansatte ikke har haft styr på den såkaldte CTG, der måler barnets hjerterytme og moderens veer og blandt andet bruges til at vurdere, om barnet mangler ilt.

"Hvis jordemødre og læger havde sat CTG'en på, når der var behov for det, havde tolket CTG-kurverne korrekt og havde handlet på det, som kurverne viste, ville de her børn ikke være døde eller hjerneskadede," siger Charlotte Wilken-Jensen, som er ledende overlæge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Hvidovre Hospital, til avisen.

Hun har været konsulent på rapporten fra Patientombuddet.

Både lægelige eksperter og flere faglige organisationer efterlyser en løbende efteruddannelse i håndteringen af CTG. Derfor fremlagde en arbejdsgruppe i 2011 den nationale handlingsplan 'Sikre fødsler', som ventes at blive iværksat til efteråret.

Kilde: Politiken