Sjældent angreb: Kina kritiserer Nordkorea
Åbent opgør mellem nordkoreansk og kinesisk foretagende vækker international opsigt.

Nordkorea fremsatte onsdag en sjælden kritik af et kinesisk foretagende, som havde taget afstand fra den kommunistiske stat i forbindelse med et fejlslagent foretagende i landet.

Det er højst usædvanligt, at der overhovedet kommer kritiske ord om Kina fra Nordkorea, der kun har Beijing som allieret, og som er økonomisk afhængigt af kineserne.

Men Pyongyang mente øjensynligt, at det måtte reagere på en erklæring fra det kinesiske mineselskab Xiyang Gruppen havde skrevet på dets hjemmeside, at det var "et mareridt" at samarbejde med et nordkoreansk stålværk eller mineselskab i et joint venture.

Xiyang siger, at det havde investeret over 120 millioner i projektet, som til sidst måtte opgives, fordi nordkoreanerne stillede krav om umulige ændringer af den indgåede kontrakt.

Erklæringen blev bragt i kinesiske og internationale medier, og Nordkorea svarede så igen onsdag med en erklæring fra det officielle Koreanske Centrale Nyhedsbureau (KCNA), hvori landet insisterer på, at Kinas Xiyang har hovedparten af skylden for projektets sammenbrud.

- Det kinesiske foretagende har kun gennemført 50 procent af de investeringer, som det havde forpligtet sig til, selv om det er næsten fire år siden, at kontrakten blev indgået, hedder det.

Det opsigtvækkende opgør finder sted på et tidspunkt, hvor nordkoreanerne håber at udvide deres handelsforbindelser til Kina.

/ritzau/AFP