Sjælden ildtornado fanget på video
En hvirvlende søjle af ild på 30 meters højde materialiserede sig foran en australsk filmskaber i ødemarken.

Et af naturens mest spektakulære og skræmmende fænomener - som kun få har set og endnu færre har fotograferet - er ved et tilfælde blevet filmet i Australien.

Det er tale om en såkaldt ilddjævel - eller "fire devil" - der er en slags tornado, hvor ild på landjorden hvirvler højt op i luften og danner en rødglødende brandsøjle.

De fanges kun sjældent på bånd, men det lykkedes i sidste uge for filmmageren Chris Tangey, som kom i nærkontakt med naturfænomenet ude i den australske ødemark, skriver avisen Daily Mail.

Han befandt sig cirka 300 kilometer fra byen Alice Springs, der ligger midt inde på kontinentet, for at spejde efter egnede områder til at indspille en ny film. Og så fik han en oplevelse, som han aldrig glemmer.

- Den var en giganternes dans foran mig. Jeg har aldrig set noget lignende. Det var ærefrygtindgydende, siger Chris Tangey ifølge Seven News.

- Vi så en rød tornado, en sort en, en hvid en, og så adskillige lavet af det rene ild. Den hvirvlede rundt med ild og samlede også træer op, tilføjer han.

Tornadoen beskrives som godt 30 meter høj og buldrede som et "jagerfly" i de omkring 40 minutter, hvor den hærgede det tørre område, der gennem flere måneder har tørstet efter et livgivende regnskyl.

Chris Tangey var 300 meter fra ildtornadoen og tændte heldigvis for sit kamera, så han kunne fange det faretruende fænomen på bånd.

Australien rammes jævnligt af skovbrande. En af de værste katastrofer indtraf i februar 2009, hvor 173 personer omkom, i, hvad der bliver omtalt som, "Den Sorte Lørdag".

Se videoen af ilddjævlen her: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2204468/Pictured-The-frightening...

/ritzau/