Den socialdemokratiske regering har fremsat et lovforslag, som bør vække dyb bekymring hos alle danskere, der holder af at ytre sig frit på sociale medier.
Regeringen vil nemlig med lovforslaget, der netop nu er under behandling i Folketinget, tvinge sociale medier som Facebook og Twitter til at fjerne ulovligt indhold indenfor 24 timer eller 7 dage - ellers vanker der massive bøder, der skal måles i procentdel af tjenesteudbyderens årsomsætning.
Loven er inspireret af en udskældt tysk lov ved navn NetzDG, som hos vores tyske naboer har ført til øget censur – også af indhold, som ikke er ulovligt.
For tænk lige over det: Hvis du havde et socialt medie, hvor du ville få massive bøder, hvis du ikke fjernede alt ulovligt indhold indenfor meget kort tid - ville du så ikke også sørge på at være på den sikre side, og hellere fjerne for meget indhold end for lidt?
Det er i hvert fald det, der er sket i Tyskland. Og det er det, som et enstemmigt kor af eksperter advarer om vil ske herhjemme, hvis regeringens lovforslag, der bærer titlen “Lov om regulering af sociale medier” bliver vedtaget i Folketinget.
Blandt andre har Danmarks måske førende ytringsfrihedsekspert, Jacob Mchangama, der er direktør i den juridiske tænketank Justitia, advaret imod lovforslaget i kraftige vendinger.
Ifølge Mchangama, der netop er udkommet med en internationalt anmelderrost gennemgang af ytringsfrihedens historie, vil censuren på sociale medier “accelerere voldsomt”, hvis loven bliver vedtaget.
Samtidig tilføjer han, at sociale medier allerede i dag sletter meget helt legitimt indhold i jagten på ulovligheder. Noget, som mange danskere oplever, når deres ellers helt lovlige opslag bliver slettet, eller deres profiler bliver lukket ned i kortere eller længere tid.
Yderligere viser en undersøgelse fra Justitia af hele 63 millioner kommentarer på danske politikeres og mediers Facebooksider, at kun 0,0066 procent af disse kommentarer var ulovlige. Altså skal man læse hele 15.000 kommentarer for at møde én ulovlig.
Denne undersøgelse tyder altså klart på, at problemet med ulovligt indhold - særligt i form af f.eks. trusler og såkaldt “hate speech” - på sociale medier slet ikke er så stort, som det ofte bliver gjort til.
Alligevel er den socialdemokratiske regering og en række andre partier opsat på at udvise handlekraft ved at indføre en lov, der skyder gråspurve med kanoner - og i sidste ende kommer til at ramme vores alles ytringsfrihed på de sociale medier, hvor vi så ofte ytrer os.
Claes Kirkeby Theilgaard er liberal debattør og tidligere chefredaktør, Indblik og 180Grader Foto: Privat