SF vil droppe dronninge-besøg
Kongehuset er en forældet institution set med politiske øjne, mener SF. Foto: Stine Bistrup / POLFOTO
Det er spild af tid, at dronningen og regeringen skal mødes i statsrådet for at underskrive statslove, mener SF.

SF vil fjerne resterne af det danske kongehus' politiske magt.

Det er spild af tid, når hele regeringen og dronningen skal mødes i statsrådet for at underskrive love og lovforslag, skriver Jyllands-Posten om SF's forslag.

"Der bliver brugt megen tid på at læse lovforslag op for hinanden og holde statsråd, som ikke har nogen praktisk politisk betydning, men lægger beslag på både vigtig ministertid og vigtig dronningetid," siger SF's politiske ordfører, Jesper Petersen, til Jyllands-Posten.

Statsrådet holder møder otte-ti gange om året, og hver møde varer omkring en time. Desuden sender det forkerte signaler, at man overhovedet har et statsråd, som er afhængigt af dronningen, mener SF.

Socialdemokraterne er villige til at se på en afskaffelse af statsrådene og vil nedsætte et udvalg, som skal se på den grundlovssikrede institution.

"Det er fornuftigt at diskutere det og vurdere, om tingene skal være, som de altid har været, eller om der er nye måder at organisere arbejdet på,« siger gruppeformand Mogens Jensen til Jyllands-Posten.

Men hverken Venstre, De Radikale eller De Konservative er villige til at skære kongehuset ud af ligningen.

"Hvis man skal have et statsoverhoved, skal der også være knyttet nogle funktioner til det," siger gruppeformand Marianne Jelved til avisen, mens De Konservative finder en historisk værdi i statsrådene.

"Jeg synes, det er en rigtig dårlig ide (at afskaffe statsrådet.red), det at vi har et statsråd, det er jo en del af vores grundlov,det er en del af vores kultur, det er traditioner, som jeg synes, vi skal holde i hævd. Det er med til at fortælle hvor vi kommer fra, og det er med til at fortælle en historie om vores styreform og demokrati, " siger politisk ordfører, Benedikte Kiær, til Newspaq.

Kilde: Jyllands-Posten