SF modsætter sig læge-privatisering
Lægemangel skal ikke løses ved at invitere privathospitaler indenfor, mener SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl.

Region Sjælland er på afveje, når et enigt regionsråd vil lade privathospitaler overtage afdelinger på offentlige sygehuse samt overtage lægehuse og lægevagter.

Sådan siger SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl.

- Det er bekymrende. Under VK-regeringen endte en øget privatisering med at koste skatteyderne omkring 20 procent for meget. Det var milliardbeløb, som blev hældt over i den private sektor, fordi man overbetalte privathospitalerne, siger han.

Trods sin modstand vil Jonas Dahl ikke bede SF's sundhedsminister, Astrid Krag, gribe ind over for Region Sjælland. Lægemanglen bør løses, når de fem regioner snart forhandler overenskomst med de praktiserende læger, mener han.

- Hvordan kan sygeplejersker og fysioterapeuter varetage en del af patientkontakten? Hvordan kan de give de vaccinationer, som lægen gør i dag? Det kan godt være, at læger skal have lidt flere patienter tilknyttet, mener Jonas Dahl.

Socialdemokraterne vil ikke lade privathospitaler drive afdelinger på offentlige sygehuse, siger sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen.

- Det er ikke noget, som kommer fra min socialdemokratiske baggård at invitere private hospitaler helt ind på et enkelt hospital og drive afdelinger. Patienterne kommer i første række, siger hun.

I 2013 skal et privathospital ifølge Region Sjællands budgetaftale sikre læger "på ydertidspunkter og i yderområder", skriver Berlingske.

Ritzau har søgt en kommentar fra Astrid Krag. Hun skriver på ministeriets hjemmeside:

"Vi deler ikke den markedsfundamentalistiske tro på, at privathospitaler er en slags naturnødvendighed, hvis vi skal sikre bedre sundhed.

Derfor er det min ambition, at de offentlige hospitaler over en årrække kan styrkes så meget, at de overflødiggør de private".