SF-koryfæer slår i bordet om formandsvalg
- Folk skal holde sig i ro og afvente den proces, der først går i gang efter landsledelsesmødet mandag, lyder det fra Holger K. Nielsen. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Opbakningen til Astrid Krag som ny SF-formand får hård medfart af tidligere partiformand og gruppeleder.

To af SF's mest prominente medlemmer, tidligere partiformand Holger K. Nielsen og tidligere gruppeformand Aage Frandsen, kritiserer i Politiken mandag weekendens mange støttetilkendegivelser til fordel for Astrid Krag (SF) som ny partiformand.

Sundhedsministeren regnes for den nuværende SF-ledelses favoritkandidat.

- Folk skal holde sig i ro og afvente den proces, der først går i gang efter landsledelsesmødet mandag.

- Det er lidt særpræget, at man sætter alle mulige i spil, når der slet ikke er nogen kandidat endnu, siger Holger K. Nielsen til Politiken.

Aage Frandsen beskriver det som afgørende at forhindre, "at medlemmerne føler sig rendt over ende".

- Det skulle nødig være en konkurrence om, hvem der kommer først med flest meldinger.

- Det skulle gerne være på baggrund af, at man får en diskussion og en ordentlig dialog, som er udtryk for, hvem der ender med at blive formand for SF, siger Aage Frandsen.

Landsledelsesmedlem Trine Mach, der befinder sig på partiets venstrefløj, kalder weekendens forløb for "uskønt".

- Der er oplagt brug for, at nogen beder de folk stikke piben ind, der åbenlyst ikke forstår, at man er nødt til at vente, til man kender kandidatrækken, siger Trine Mach.

Den ene af partiets to næstformænd, Mattias Tesfaye, bekræfter over for Politiken, at han har opfordret landsledelsesmedlemmerne til at afstå fra offentligt at støtte potentielle formandskandidater indtil landsledelsesmødet mandag.

- Det er mest fornuftigt, at de mennesker, der sidder og skal beslutte processen, ikke har været ude at melde nogen kandidater ud, før vi har truffet beslutningen. Bagefter kan de gøre, hvad de vil, siger Mattias Tesfaye.