SF-kender: Patetisk brok fra SF-bagland
SF-bagland brokker sig over Astrid Krag uden endnu selv at pege på Villy Søvndals efterfølger.

Det begynder efterhånden at synes lidt patetisk med brokkeriet fra SF-baglandet, når der ikke samtidig bliver peget på konkrete alternativer til sundhedsminister Astrid Krag som Villy Søvndals afløser på formandsposten.

- De folk, der tilhører andre grupperinger, begynder måske at resignere lidt. Men det bliver også lidt patetisk, at baglandet bliver ved at brokke sig over tingenes tilstand uden at komme med noget alternativ, siger journalist Hans Mortensen, der er forfatter til bogen "Den Røde Tråd", som handler om SF og partiets historie.

Resignationen hos Astrid Krags modstandere i partiet skyldes sandsynligvis en erkendelse af, at hun ikke kan stoppes på vejen mod formandsposten, mener han.

- Det er måske et udtryk for, at folk begynder at indse, at Astrid Krag bliver ny formand efter Villy Søvndal, og at det ikke er muligt at stille med en troværdig modkandidat, siger Hans Mortensen.

Efter at både miljøminister Ida Auken og Lejres borgmester, Mette Touborg, har meldt pas, synes Astrid Krag at være favorit, selv om hun endnu ikke har meldt sig officielt.

En stor del af partiets bagland er stærkt bekymret over udsigten til Astrid Krag som formand i tæt alliance med skatteminister Thor Möger Pedersen. De to betragtes som eksponenter for SF's drejning mod højre under regeringssamarbejdet.

Hans Mortensen betragter det som lidet sandsynligt, at der kommer mere end en kandidat. Men Astrid Krag skal vise nogle nye sider af sig selv for at kunne løfte partiet ud af vælgertilbagegangen, mener han.

Han finder det i øvrigt påfaldende, at både Villy Søvndal og gruppeformand Pernille Vigsø Bagge "så længe har gået og tænkt på at gå af". og det er i hans øjne også bemærkelsesværdigt, at så få af folketingsmedlemmerne har meldt deres støtte til Astrid Krag.

- Det er ingen hemmelighed, at grupperingen bag Astrid Krag havde planer om at opstille hende, allerede inden Villy Søvndal meldte sin afgang som partiformand.

- Men de er pludselig blevet bange for, at det virker for tilrettelagt, for det er noget, som SF'ere reagerer naturligt imod. Det er en del af partiet, siger Hans Mortensen.

/ritzau/