SF: EU-tilbagetog en sejr for demokratiet
SF's europaparlamentariker Emilie Turunen ser afblæst EU-strejkeforslag som stor sejr for dansk fagbevægelse.

SF's medlem af EU-Parlamentet Emilie Turunen glæder sig over, at EU-Kommissionen har lyttet til kritikken fra regeringer og politikere i flere EU-lande og ifølge Ritzaus oplysninger tirsdag vil afblæse sit kontroversielle forslag om at blande sig i strejkeretten.

- Det er en demokratisk sejr, fordi det er et forslag, der har mødt stor modstand i de nationale parlamenter og i EU-Parlamentet.

- Det var også en meget konkret trussel mod den danske strejkeret. Der var sået tvivl om retten til at strejke. Det er nu også faldet. Derfor kan vi ånde lettet op som politikere. Og den danske fagbevægelse har også fået en stor sejr, siger Turunen.

En centralt placeret kilde siger til Ritzau, at EU-Kommissionen på sit møde tirsdag i Strasbourg vil droppe sit forslag til den såkaldte Monti II forordning, der blandt andet ville betyde, at EU-Kommissionen skulle varsles om forestående strejker.

Emilie Turunen siger, at en række domme i forvejen har skabt usikkerhed om retten til at strejke. Det er et problem i lande som Danmark, hvor strejkeretten ikke er lovfæstet, men indgår i aftalerne mellem arbejdsmarkedets parter.

- Vi ville ikke kunne undvære den på det danske arbejdsmarked. Så det ville være et indgreb i den danske model og vores måde at aftale på, at der skulle sås tvivl om strejkeretten, siger den danske europaparlamentariker.

/ritzau/