SF er imod Region Sjællands privatisering
Lægemangel skal ikke løses ved at invitere privathospitaler indenfor, mener SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl.

Region Sjælland er på afveje, når et enigt regionsråd vil lade privathospitaler overtage afdelinger på offentlige sygehuse samt overtage lægehuse og lægevagter.

Sådan siger SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl.

- Det er bekymrende. Under VK-regeringen endte en øget privatisering med at koste skatteyderne omkring 20 procent for meget. Det var milliardbeløb, som blev hældt over i den private sektor, fordi man overbetalte privathospitalerne, siger han.

Trods sin modstand vil Jonas Dahl ikke bede SF's sundhedsminister, Astrid Krag, gribe ind over for Region Sjælland. Lægemanglen bør løses, når de fem regioner snart forhandler overenskomst med de praktiserende læger, mener han.

- Hvordan kan sygeplejersker og fysioterapeuter varetage en del af patientkontakten? Hvordan kan de give de vaccinationer, som lægen gør i dag? Det kan godt være, at læger skal have lidt flere patienter tilknyttet, mener Jonas Dahl.

- Sundhedsvæsnet skal fungere i hele landet. Så nytter det ikke noget, at en enkelt region vælger at trække længerne til fra eksempelvis Nordjylland til Sjælland. Det løser ikke problemerne, men flytter problemerne fra ét sted til et andet, siger Jonas Dahl.

I 2013 skal et privathospital ifølge Region Sjællands budgetaftale sikre læger "på ydertidspunkter og i yderområder", skriver Berlingske.

Det er første gang, at en af fem regioner går så langt i at privatisere sundhedsvæsnet.

Ritzau har søgt en kommentar fra Astrid Krag. Hun skriver på ministeriets hjemmeside:

"Vi deler ikke den markedsfundamentalistiske tro på, at privathospitaler er en slags naturnødvendighed, hvis vi skal sikre bedre sundhed.

Derfor er det min ambition, at de offentlige hospitaler over en årrække kan styrkes så meget, at de overflødiggør de private".

/ritzau/