Forestil dig en kniv, der langsomt deler en klæbrig, overpyntet muffin i to, hvorefter en lind strøm af saltkaramel flyder ud på tallerkenen. Så har du et eksempel på foodporn, som er en af internettets mest populære trends for tiden.
- I foodporn går man tæt på og får alle elementerne med. Videoerne gør det muligt at høre, når kagen bliver skåret og se, når chokoladen flyder, forklarer madblogger og influencer Frederikke Wærens, og uddyber.
- Det er lidt for meget af det gode, og der er skruet op for brugen af toppings, fyld og tilbehør, men det er en del af setuppet. Det må gerne være overdådigt, forklarer hun.
Og netop det overdådige har ifølge madekspert Anne-Sophie Lahme altid appelleret til mennesket.
- Betragter man kvinder på malerier fra eksempelvis 1700-tallet, har de ofte former. Det var et udtryk for velstand og viste, at den portrætterede havde adgang til mad i rigelige mængder og havde overskud samt kontrol over sit liv, siger hun.
I dag handler kontrol i denne sammenhæng i højere grad om at kunne kontrollere den overflod af fødevarer og søde sager, som mange har adgang til, og her er foodporn ingen undtagelse.
- Det er jo rendyrket hedonisme i sin mest moderne form. Ekstrem nydelse uden omkostninger. Vi kigger bare på smeltet ost i lange baner og søde sager, uden at det koster på kaloriekontoen, siger Anne-Sophie Lahme.
Det visuelle optager også en betydelig del af Frederikke Wærens arbejdstid. På en uge bager hun typisk to til tre gange, da det hele opsætningen med kamera, lys og bagning er meget tidskrævende.
- Det er et fuldtidsarbejde. Jeg deler typisk mine opslag på Instagram, men også på TikTok, hvor mine videoer sjældent varer mere end syv sekunder.
- Det er typisk her, jeg skærer gennem kagen, så man rigtig kan fornemme konsistensen og indholdet, siger hun.
Har du en sød tand og et mål om at begrænse dit daglige kalorieindtag, kan det lyde som selvpineri at dvæle ved de appetitvækkende videoer, men det er mere nuanceret end som så.
Nydelsen handler nemlig også om æstetik, og i følge Anne-Sophie Lahme holder det gamle udtryk "at spise med øjnene" stadig.
Det kan være en forklaring på populariteten.
- De unge i dag er meget visuelt orienterede. Deres sprog er billedbårent, og så er de meget bevidste om, hvad de indtager, forklarer hun.
- Bageri af denne slags er for de fleste ikke en hverdagsting, men derimod et projekt og noget ekstraordinært, som ofte deles og debatteres, siger madeksperten.
Se masser af eksempler på "foodporn" i videoen her:
/ritzau fokus/
Af Sune Navntoft, Ritzau Fokus