Seniorjob: Grafisk designer skal feje gader
En 58-årig grafisk designer har fået et seniorjob, hvor hun blandt andet skal feje gader og samle skrald på stranden. Foto: Colourbox.dk
Danskerne skal have seniorjob, der matcher deres kvalifikationer, mener fagforeninger. Kommunerne er uenige.

Når halveringen af dagpengeperioden træder i kraft efter nytår, kan op mod et par tusinde danskere årligt gøre krav på et kommunalt seniorjob.

Men kommunerne og fagbevægelsen ligger i dyb strid om, hvilke job de ledige skal have tilbudt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Mens fagforeningerne mener, at løn og indhold skal svare til personens kvalifikationer, vil kommunerne suverænt bestemme, hvad folk skal lave.

Det har fået Prosa, der er fagforbund for it-medarbejdere, til at indbringe en prøvesag imod Fanø Kommune for Beskæftigelsesankenævnet.

Sagen handler om en 58-årig grafisk designer, der har fået et seniorjob, hvor hun blandt andet skal feje gader og samle skrald på stranden.

Det sker, fordi kommunerne forsøger at underminere ordningen, fordi den ventes at blive meget dyr, mener Prosas næstformand, Hanne Lykke Jespersen.

- En masse mennesker kommer i klemme, hvis kommunerne kan sætte folk til hvad som helst til lavest mulig løn, siger hun og bakkes op af Frederik Dehlholm, der er formand for Magistrenes A-kasse.

- Det er virkelig et skud mod efterlønsordningen, hvis det lykkes kommunerne at komme igennem med at bøje reglerne på sådan en måde, siger Frederik Dehlholm.

I Kommunernes Landsforening (KL) er man dog ikke i tvivl om, at loven giver den enkelte kommune ret til at bestemme indholdet af seniorjob, og det vil man benytte.

- Det giver jo også mening i den praktiske virkelighed, for ellers skulle kommunerne ligefrem ud og opfinde job til folk efter deres kvalifikationer og interesser. Det holder ikke, siger chefkonsulent Nanna Kolze fra KL til Jyllands-Posten.