Schweizerne stemmer om rygeforbud
Meningsmåling tyder på, at et flertal af de schweiziske vælgere er imod et totalt rygeforbud.

Schweizerne går søndag til stemmeurner for at stemme om, hvorvidt der skal indføres et totalt rygeforbud på offentlige steder.

I dag har hoteller, restauranter og barer lov til at have deres egne rygerum, men anti-rygerne vil have nedlagt forbud mod denne praksis.

Otte af de landets 26 kantoner har allerede indført et totalt rygeforbud, og nu ønsker politiske ledere at få dette gennemført i hele landet. De siger blandt andet, at passiv rygning er farligt.

Meningsmålinger tydede længe på udbredt støtte til det udvidede rygeforbud, men ifølge en af de sidste målinger op til afstemningen vil et flertal af vælgerne gå imod et totalt rygeforbud. 52 procent vil sige nej, mens 41 procent vil sige ja, viser målingen.

Diskussionerne om rygeforbud har mange steder været stærkt ophedede, og mange klager over, at der drives en form for "heksejagt" på rygere.

- De vil snart forbyde, at man ryger i sit eget hjem, siger Isabelle Calapez i Genève, som forud for afstemningen sad på en café-terrasse og røg en cigaret.

For to år siden blev der indført et generelt rygeforbud på arbejdspladser og offentlige steder, men den tillader masser af undtagelser og særlige regler.

- Vælgerne stemmer søndag om, hvorvidt de regler, der er gældende i otte kantoner, skal standardiseres og gælde overalt. Et forbud, som forhindrer, at der sker passiv rygning indendørs på offentlige steder, siger Jean-Charles Rielle, som er med i den komité, der har udarbejdet lovforslaget.

En nylig rapport fra WHO viser, at passiv rygning dræber op mod 600.000 mennesker årligt.

/ritzau/AFP