Schweiz afviser skrappere rygelov
Vælgerne i Schweiz har ved en folkeafstemning forkastet et forslag, der ville skærpe rygeloven.

Ejerne af hoteller, barer og restauranter i Schweiz kan ånde lettet op.

De har kritiseret et forslag om at skærpe rygeloven til også at forbyde rygning på indendørs arbejdspladser, altså også i barer og restauranter, og offentlige steder.

Søndag skulle de schweiziske vælgere så tage stilling til, om rygelovgivningen skal skærpes, og det blev et buldrende nej, skriver det schweiziske nyhedsbureau ATS.

Kun i Geneve var der et knebent flertal, men i de 25 andre kantoner i Schweiz blev forslaget afvist med tilsammen 66 procent af stemmerne.

- Initiativet ville have givet flere omkostninger til restauranter, der i forvejen har foretaget betydelige investeringer for at beskytte ikke-rygere, siger det schweiziske erhvervsforbund i en erklæring.

Derimod beklager Det Socialistiske Parti vælgernes dom.

Partiet peger på, at det ville have været en forbedring af lønmodtageres arbejdsforhold, hvis der var blevet taget yderligere skridt til begrænsning af passiv rygning.

I Schweiz blev der for over to år siden introduceret rygeregler på forbundsplan, altså i alle 26 kantoner. Det er blandt andet et forbud mod rygning i helt lukkede og små arbejdslokaler, ligesom der så også er forbud mod rygning på offentlige steder.

Men loven åbner for en række undtagelser, som imidlertid er tolket noget forskelligt rundt om i landet.

Således har otte kantoner, herunder Geneve, allerede totalt forbud mod rygning indendøre på arbejdspladser som restauranter og barer og på offentlige steder som hospitaler.

De resterende 18 kantoner er noget mindre restriktive over for rygning. Blandt andet tillader 11 kantoner rygning på barer, caféer og i restauranter, som er under 80 kvadratmeter.

/ritzau/AFP