Schmidt-Nielsen sætter baglandet på plads
Den politiske ordfører gør sagen klar. Foto: Mark Knudsen
En voldelig revolution er ikke en del af Enhedslistens politik, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Voldelig revolution og en privat ejendomsret, som begrænser sig til tandbørster, hører ikke hjemme i Enhedslisten, lyder det i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Hun indleder dermed et opgør med de revolutionære kræfter i partiets bagland og hovedbestyrelse.

- Når der i medierne har været udtalelser om at lukke medier, om voldelig revolution og om, at man allernådigst kan få lov til at beholde sin tandbørste, så må jeg melde fuldstændig klart fra.

- Det har intet at gøre med, hvad jeg står for, eller, hvad Enhedslisten efter min mening står for, siger hun.

Det er første gang, at Enhedslistens frontfigur blander sig i debatten om Enhedslistens ideologiske tankegods.

Det sker, efter at medlemmer af partiets magtfulde hovedbestyrelse har skitseret deres socialistiske drømmesamfund efter revolutionen, som bør være fredelig, men som ifølge flere medlemmer kan risikere at blive voldelig.

Men den slags præcise fremtidsscenarier bør Enhedslistens græsrødder holde sig fra, mener Johanne Schmidt-Nielsen, der samtidig undsiger centrale dele af Enhedslistens principprogram ved at gøre sig til talsmand for at bevare både politiet og militæret.

- Noget af det, der gik galt på venstrefløjen i 70'erne, var idéen om, at man kunne sidde som en anden skrivebordsgeneral og lave færdige, detaljerede planer for, hvordan det perfekte samfund ser ud, og hvordan man kommer dertil.

- De fejl mener jeg ikke, at venstrefløjen bør gentage, siger den politiske ordfører til Jyllands-Posten.

Udtalelserne kommer, efter at hovedbestyrelsesmedlem Katrine Toft Mikkelsen har sagt, at Enhedslisten ønsker en revolution, hvor Fondsbørsen lukker, politi og hær afskaffes, virksomheder nationaliseres, og visse medier lukkes.