Sædbank med syg donor afviser beskyldninger
Sædbanken Nordisk Cryobank, mener selv at have handlet helt efter bogen i sag om gensygdom.

- Vi bliver hængt ud på et fejlagtigt grundlag.

Sådan siger direktøren for sædbanken Nordisk Cryobank, Peter Bower.

Sædbanken er kommet i søgelyset efter beskyldninger om, at man ikke bremsede brugen af en bestemt donors sæd på trods af advarsler om, at donoren var smittebærer for den genetiske sygdom NF1.

- Vi har været meget grundige med udredningen af sagen og informerede alle parter straks, da vi havde det fulde grundlag at informere ud fra, siger Peter Bower i en pressemeddelelse.

Sagen blev kortlagt i DR1-magasinet Søndag. Her fremsatte blandt andet Sundhedsstyrelsen kritik af, at Nordisk Cryobank ikke straks sørgede for at sætte donorens sæd i karantæne, første gang mistanken om den genetiske sygdom blev kendt.

Hos sædbanken fastholder Peter Bower dog, at det var nødvendigt at bruge den tid det tog at undersøge, præcis hvad der var sket, før vi gik videre med sagen. Hvis man var gået for hurtigt ud, kunne det have haft en uheldig sideeffekt, siger direktøren.

- Havde vi omvendt faret ud med den blotte mistanke, kunne det have medført panik og abort af raske fostre, hvis mistanken viste sig at være falsk alarm, siger Peter Bower.

Ifølge Nordisk Cryobank kan sygdom hos et donorbarn baggrund af NF1 godt opstå, uden at den nødvendigvis stammer fra donor.

- 50 procent af sygdomstilfældene er nemlig sporadisk - det vil sige, at de opstår spontant under celledelingen efter befrugtningen og derfor intet har med barnløshedsbehandlingen at gøre, siger Susanne Timshel, der er medical director hos Nordisc Cryobank.

/ritzau/