Sådan vil EU få kvinder i bestyrelserne
Her er hovedpunkterne i et forslag til et EU-direktiv, som justitskommissær Viviane Reding kommer med snart.

* Fra 1. januar 2020 skal 40 procent af bestyrelsesmedlemmerne i EU's børsnoterede virksomheder være kvinder. Ellers vanker der bøder, fratagelse af statsstøtte og udelukkelse fra offentlige licitationsrunder.

* Kvinden skal dog kun komme forrest i rækken, hvis hun både hvad angår "egnethed, kompetencer og jobmæssige præstationer" er lige så velkvalificeret som sin mandlige konkurrent.

* Hvis en mand får en bestyrelsespost til trods for, at en mindst lige så kvalificeret kvinde har lagt billet ind på jobbet, vil han kunne ryge ud igen. Hvordan sanktionerne konkret skal se ud, vil dog blive op til de 27 medlemslande selv at afgøre.

* En såkaldt fleksibilitetsklausul med nøje fastlagte, men endnu ikke oplyste kriterier skal sikre, at en mand alligevel kan slå en kvindelig rival i dysten om en bestyrelsespost.

* Små og mellemstore virksomheder er undtaget fra direktivet, hvis de har færre end 250 medarbejdere eller en årsomsætning på under 50 millioner euro. Det samme er virksomhedernes direktioner.

* Statsejede virksomheder i EU-landene får mindre tid til at indføre kvindekvoterne. Her skal de nemlig allerede være en realitet i januar 2018.

* Når forslaget er fremlagt i løbet af efteråret, er det op til de 27 medlemslande og EU-Parlamentet at godkende dem.

* Baggrunden for direktivet er blandt andet, at selv om 45 procent af arbejdstagerne og 56 procent af de studerende i EU er kvinder, sidder mændene på seks ud af syv bestyrelsesposter i unionens virksomheder.

(Kilde: Welt am Sonntag)

/ritzau/