Sådan sikrer du dig mod oversvømmelsen
Vandstanden i store dele af det sydlige Danmark kan komme op på halvanden meter, det kan oversvømme mange kældre. Foto: Colourbox
Store dele af Syddanmark risikerer at få kældre oversvømmet af den forhøjede vandstand. Som udgangspunkt dækker husforsikringen ikke.

Tusindvis af kældre kan inden for få timer blive oversvømmet, når vandstanden stiger i store dele af Syddanmark.

Den almindelige husforsikring dækker som udgangspunkt ikke skaderne. Men der er alligevel hjælp. Læs her, hvordan du sikrer dine ejendele.

"Det er rent faktisk en naturkatastrofe. Det er sådan, at når det er vand, der kommer fra en nærliggende å eller havet, så dækker en almindelig husforsikring ikke. Men fordi man gerne vil imødekomme de ramte, så er der stormflodsordningen. Får man skader skal man dog anmelde som normalt til sin forsikring," siger konsulent i Forsikringsoplysningen Riccardo Krogh Pescatori til Newspaq.

Så selvom man ikke umiddelbart kan finde dækning på forsikringspapirerne, så træder stormflodsordningen til og dækker skaderne.

Når det allerede er varslet, at der kommer oversvømmelse, så er det med at rubbe neglene og få fjernet sine ting fra kælderen.

"Få hurtigst muligt tømt kælderen, få møbler op at stå på en forhøjning eller et andet sted i huset. Og så bør man også fjerne alle løse tæpper," forklarer Riccardo Krogh Pescatori.

Der er nogle meget simple ting, man kan gøre for at optimere sine chancer for ikke at få oversvømmet kælderen.

"Man kan sikre sig udefra i første omgang for eksempel ved at sætte plader op alle steder, hvor vandet kan trænge ind. Indefra kan man med fordel bruge isoleringstape til at dække sprækker, det kan holde en del vand ude," lyder rådet.

Det er vigtigt at kunne dokumentere sine ejendele, hvis man vil være sikker på, at forsikringen dækker.

"Det er altid en god ide at tage billeder. Man kan tage billeder både før skaden sker, men man bør også tage billeder, når det er sket, så har man den fulde dokumentation," siger forsikringskonsulenten.

Sidst forsikringsselskaberne kom på overarbejde var, da de skulle hjælpe kunderne med at få dækket skaderne efter den voldsomme regn i København i sommer.