Grillsæsonen er skudt i gang herhjemme, og mange grillglade danskere har allerede haft gang i de varme kul.
Men selvom smagen af en grillstegt bøf lokker mange, så skal man tage visse forholdsregler både før, under og efter, man tænder op i enten kugle- eller engangsgrillen.
Vælger du at grille derhjemme, skal du skrive dig nogle huskeregler bag ørerne. Det fortæller Pil Storm Giersing, der til dagligt arbejder som kampagnekoordinator hos Beredskabsstyrelsen.
- Det er vigtigt, at du stiller din grill på et ikke brændbart underlag, så man ikke kommer til at antænde noget andet samtidig med, at man griller. Man skal derfor huske at stille grillen i behørig afstand fra bygninger og bevoksninger, så man heller ikke antænder det, siger Pil Storm Giersing.
Hun fortæller også, at man bliver nødt til at have tålmodighed, når man griller - ellers kan det gå galt.
- Hvert år ser vi rigtig mange ulykker, når folk vælger at tænde op i grillen med brandfarlige væsker. Så hælder man lidt sprit på, fordi man er træt af at vente på kullene, hvorefter der så sker denne eksplosionslignende reaktion.
- Det kan påføre nogle voldsomme skader - både på vedkommende der griller, men også på omkringstående personer. Så det kan være en god idé at tænde grille bare en halv time tidligere, fortæller hun.
Det er en velkendt historie, at man skal holde sig fra at grille indendørs. Men som grillentusiast skal man ikke være bleg for at grille andre steder under tag, fortæller Pil Storm Giersing.
- Du må sådan set både grille på en altan eller i en carport. Der skal bare være mindst en langside åben til det fri. Det, at der er noget ventilation, burde være tilstrækkeligt for, at der ikke sker nogle skader.
- Men vi ser desværre eksempler på, at folk tager grillen med indenfor, og det efterlader både skader på bygningen og på personerne, siger Pil Storm Giersing.
Det er ikke kun derhjemme man skal passe på - også på stranden skal man passe på. Her handler det dog mest om at passe på de andre strandgæster.
- Vi ser rigtig mange grimme eksempler på stranden, hvor man dækker en grill til med sand efter brug, og der så kommer et barn eller en voksen gående og træder på den.
- Hvis man dækker den til med sand, så risikerer man bare, at den står og ulmer. Så kan man lige så godt hælde noget vand på, og smide den ud bagefter, siger Pil Storm Giersing.
Her er Beredskabsstyrelsens fire grill-råd:
* Stil enten din kugle- eller engangsgrill på et ikke brændbart underlag udendørs, således at du ikke risikerer at antænde ting omkring dig. Vær i samme omgang opmærksom på dine omgivelser, og hav ikke grillen for tæt på bebyggelse eller beplantning.
* Hold dig fra brandbare væsker til optænding af grillen, da man kan risikere eksplosionsagtige flammer fra grillen, der både er til fare for dig om dem omkring grillen.
* Forlad ikke grillen, mens du er i gang, da grillen kan være til fare for både børn og dyr.
* Fjern først opmærksomheden fra grillen, når den er helt slukket, og når kullene er blevet til aske. Har du en engangsgrill, så kan man fremskynde processen ved at hælde noget vand på grillen, før man smider den ud.
/ritzau/FOKUS