Sådan kan du hjælpe dit barn på Facebook
Der er kommet nye anbefalinger til de forældre, der har yngre børn på Facebook. Se dem her:

Der er kommet nye gode råd til, hvordan du skal forholde dig, hvis dit barn under 13 år er på Facebook. Se her, hvad Red Barnet, Børns Vilkår, Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge anbefaler:

* Kode:

Hjælp dit barn med at lave en sikker adgangskode, som er svær at gætte, og lær barnet, at man aldrig må fortælle sin adgangskode til andre - heller ikke sin bedste ven.

Lær dit barn altid at logge ud efter at have brugt Facebook på fremmede computere. Det kan være en god idé at fjerne fluebenet i boksen "forbliv logget på".

* Sprog og god stil:

Tal med dit barn om god skik og tone, når han eller hun chatter eller kommenterer billeder og statusopdateringer.

Vær en god rollemodel - spørg for eksempel om lov, inden du lægger billeder af dit barn på din egen Facebook

* Privatliv:

Tal med dit barn om privatliv. Giv konkrete eksempler på, hvordan billeder og tekst kan cirkulere, så snart de er online. Fortæl også, hvordan firmaer kan indsamle oplysninger om dem via applikationer til brug for markedsføring.

Aftal sammen regler for, hvilke billeder og statusopdateringer det er okay at dele på nettet.

Vær opmærksom på, at hvis dit barn udgiver sig for at være ældre, end det er, så skal de være forberedt på, at de kan blive opsøgt af "jævnaldrende", som er meget ældre end barnet selv.

* Spil, apps og reklamer:

Facebook-profilen giver adgang til mange spil og applikationer (apps), som ofte er meget populære blandt børnene. Hjælp dit barn med at sortere i de mange tilbud.

Reklamerne på Facebook er målrettet den profil, som de vises på, og sendes ud fra alder, køn og personens færden på nettet. Fortæl dit barn om reklamer og aftal, at dit barn ikke deltager i konkurrencer eller tilføjer applikationer, uden at du har givet lov.

* Netkontakter:

Lær dit barn at være kritisk over for venneanmodninger fra folk, de ikke kender i forvejen.

Brug tid på at følge med på dit barns venneliste.

Lær dit barn, at de skal afbryde kontakten til personer, der taler om sex eller er meget pågående.

* Anmeld og blokér:

Vis dit barn, hvordan man blokerer andre brugere og anmelder krænkende opslag.

En god kontakt mellem barn og forælder om livet på nettet løser mange problemer: Vis dit barn, at det kan komme til dig med sine små og store bekymringer - også uden at frygte et Facebook-forbud.

* Venner med dit barn:

Sørg for at være ven med dit barn på Facebook, så du kan følge med, men giv også dit barn plads til privatliv.

Små børn synes ofte, det er rart at have kontakt med voksne, mens de med alderen søger mere privatliv. Hav derfor respekt, hvis de på et tidspunkt siger fra over for forældrekontakt på Facebook.

* Samarbejd med andre forældre:

Tag en grundig og åben snak med forældrene i klassen eller klubben om, hvordan I hver især forholder jer til jeres mindre børns brug af Facebook. Aftal eventuelt fælles regler eller retningslinjer.

Kilde: Medierådet for Børn og Unge

/ritzau/