Administration 

S-profil til Asger Aamund: Vi er nogle, der tænker på andre end os selv

Rasmus Prehn har været socialdemokratisk folketingsmedlem siden 2005. Rasmus Prehn har været sit partis ordfører på blandt andet forsknings-, bolig- og kommunalområdet. I dag er han socialdemokraternes transportordfører. Udover transportområdet er han optaget af at styrke uddannelsesområdet, sikre ordentlig velfærd, mindre ulighed samt flere lærepladser og arbejdspladser. Endelig har han en helt særlig forkærlighed for Nordjylland, hvor han er valgt og bor med sin kone, tre børn og en Golden Retriever.

SKAL VI HAVE et solidarisk velfærdssamfund eller et egoistisk konkurrencesamfund? Det er den ideologiske essens af dette efterårs forhandlinger eller valgkamp for eller imod skattelettelser.

Statsminister Lars Løkke prøver at fortælle os, skattepolitik er et rent økonomisk spørgsmål. At det alene handler om, hvorvidt vi skal ”gøre kagen større eller mindre”. Det er det naturligvis også. Men det er ikke hele historien. Skattepolitik har stor indflydelse på de økonomiske muligheder i et samfund.

Men Løkke tager fejl, når han tror, skattelettelser hjælper meget i forhold til at gøre kagen større – altså øge væksten, produktiviteten, jobskabelsen og rigdommen i samfundet. Her viser erfaringen, at skattelettelser er et af de dårligste værktøjer at benytte. Hvorimod investeringer i infrastruktur, uddannelse og forskning er langt bedre. Effekten er betydelig større ved at investere i fremtiden, fremfor for at brænde pengene af på ferierejser, dyrere biler og ferierejser, som typisk er resultatet, når navnlig de rige lettes i skatten.

Skattepolitik er først og fremmest et spørgsmål om, hvilket fællesskab vi ønsker at indgå med hinanden. Anders Samuelsen er på en måde mere ærlig, når han taler om, at skattepolitik er et spørgsmål om værdikamp. For Samuelsen handler det om, at de rigeste skal have lov at blive endnu rigere. Han vil gøre op med janteloven, siger han. Vi skal kunne glædes over og hylde dem, der gør det godt.

DET GØR VI ifølge Samuelsen ved at lade de stærke bidrage mindre til fællesskabet. Her er jeg lodret uenig med Samuelsen. Jeg finder det urimeligt at påstå, at omfordelingspolitik er udtryk for jantelov og misundelse. Tværtimod er det udtryk for solidaritet og anerkendelse, når folk der tjener godt bidrager relativt mere til fælleskabet.

Jeg betaler selv topskat. Og jeg er altså stolt over at kunne bidrage ekstra. Jeg skriver ikke dette for at være selvfed, men fordi jeg ved, at vi er mange, der har det på den måde men holder mund, netop fordi de frygter at blive hængt ud som selvgode.

Jeg begejstres da også over, når vore atleter vinder guld i OL, VM eller andet. Og jeg er da også næsegrus af beundring, når dygtige iværksættere skaber virksomheder, der tjener gode penge og skaber nye job. At beskylde os, der går ind for fællesskab, solidaritet og omfordeling for at være jantelovens nidkære vogtere, der foragter mennesker med succes og vil holde alle nede i en farveløs intethed af apati og mangel på ambition, er ærlig talt utrolig groft.

JEG ØNSKER GERNE vinderne tillykke, jeg ansporer selv mine børn til at gøre deres yderste. Men jeg vil altså have lov at gå ind for solidaritet og fælleskab, uden at Samuelsen og LA skal beskylde mig for at være misundelig eller i mod andres succes. Hvad bilder de sig egentligt ind?

Et kæmpe flertal af vi danskere er imod skattelettelser. Det er vi, fordi vi ønsker et velfærdssamfund med lige muligheder for alle. Hvor ældre ikke tvinges til at være endnu længere på arbejdsmarkedet, selvom de allerede er ved at segne af udbrændthed og slid. Hvor unge mennesker tør tage en uddannelse uden at frygte voldsomme SU-besparelser og gigantlån. Og hvor den generelle velfærd i form af ældrepleje, folkeskole, vedligehold med meget mere ikke bare skæres, skæres og skæres.

Og selvfølgelig afholder skatterne os ikke fra at arbejde – eller for at arbejde mere og påtage os nye opgaver. Selv har jeg arbejdet som gymnasielærer ved siden af Folketinget, selvom pengene, jeg tjente ved dette ekstrajob, blev beskattet med topskat. For mig handlede det ikke først og fremmest om pengene men om at fastholde kontakten til omverdenen, til eleverne, til kollegaerne og at kunne gøre en forskel som underviser, hvilket jeg holder meget af. Jeg har startet egen kampagnevirksomhed sammen med en god kammerat uden at tænke det mindste på, at hver eneste krone, jeg vil få i udbytte, vil blive beskattet betragteligt.

JEG HAR GJORT det, fordi det er sjovt, udviklende og lærerigt. Fordi det er spændende at prøve mig selv af som iværksætter. Og fordi jeg gerne vil hjælpe min gode ven, der er grafiker, i gang inden for en svær branche. Jeg kunne ikke drømme om at lade mig stoppe, fordi jeg skal betale høj skat. Tværtimod synes jeg, det er skønt at kunne betale tilbage til det danske samfund, som gav mig en god lang uddannelse, selvom jeg bestemt ikke var nogen mønsterelev eller kommer fra et hjem med stor boglig tradition.

Jeg er evigt taknemmelig for det danske velfærdssamfund. Og jeg vil ikke bytte det bort for en ferierejse til Mauritius, hvor jeg kan sidde med lilla rødvindslæber og dyrke mit ego. Jeg er overbevist om, vi er rigtigt mange topskatteydere, der tænker på denne måde.

JEG BLIVER RASENDE, når typer som erhvervsmanden Asger Aamund udtaler, at nu kan det store flertal, der lever på overførselsindkomst, tvinge alle bidragyderne til at betale høj skat. Jamen hallo, har Aamund slet ikke fantasi eller empati til at forestille sig, at vi faktisk er mange bidragydere, der tænker på andre end os selv.

Og er det kun egentlige bidragydere, der vil score gevinsten af blå bloks og især LA’s forslag om massive skattelettelser? Nej, en ikke ubetydelig gruppe af mennesker, hvis eneste indsats er at have arvet en formue, kan score betydelige skattelettelser. Mange har aldrig ydet det store. Bare arvet pengene.

ALLIGEVEL SYNES blå blok, det er værd at lade den nedslidte jord- og betonarbejder knokle endnu længere, lade pigen fra det ufaglærte hjem opgive sin uddannelse og generelt spare på velfærden, fordi folk fra den mest privilegerede klasse skal have mere. Argumenterer vi andre imod, beskyldes vi for at hylde janteloven.

Der er i den grad brug for værdikamp. En kamp for solidaritet, fællesskab og ordentlig fordelingspolitik. Hvor vi tænker på andre end os selv. Skal kampen lykkes, kræver det, at vi er nogen, der tør fortælle vores egen historie. Liberalisterne skal ikke have lov at fortælle historien om, at de mange på overførelsesindkomst tvinger alle vellønnede til at betale gildet.

For sådan er virkeligheden jo slet ikke.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

Et skønt sommerhus i Saltbæk
Advertorial

Annonce

5 tips til underholdning i sommerhuset

en gul etageejendom
Advertorial

Annonce

Optag et andelsboliglån og nyd fordelene

en knitrende ild
Advertorial

Annonce

Den ultimative guide til træpillefyr

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen

dankort
Nyheder

Stort nedbrud:

Dankort og MobilePay 

fungerer igen

Stig Tøfting og kronprinsen spiller fodbold
Kongelige

Frederik på banen

mand i arkiv
Nyheder

Tyskland lukker Stasi-arkivet

johnny fra kandis smiler
Film og TV

Kandis-Johnny synger

om sex i nyt program

klitlandskab i sommerhusområde
Sundhed

Højsæson for hugorme:

Det her må du aldrig gøre

person tager mobiltelefon fra bord
Krimi

Pas på:

Lommetyvene er tilbage

danske fodboldfans jubler på stadion
Sport

Så meget tjener spillerne

på EM-succes

pakke med ammeindlæg
Nyheder

Tilbagekalder produkt:

Kan få alvorlige

konsekvenser for barnet 

kvinde ligger i koma i seng
Helt vildt

Kvinde vågner

efter 10 måneder

i koma

annette heick sidder på stol og slår ud med armene
Kendte

Annette Heick sælger ud 

grønt græstæppe i parken i københavn
Nyheder

DMI om lørdag:

Der skal et dansk mål til

for at holde os varme 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Se listen:

Her kan du stadig købe

hus til under 1 million

madbude i kø foran mcdonalds i Indonesien
Helt vildt

Populær menu skabte

kaos på McDonald's

grise står i små indelukker
Dyreliv

EU: Slut med bure

og tremmedyr 

Clausholm Gods
Film og TV

Slottet fra "Den store bagedyst" skifter ejer

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Mette F beklager krænkende adfærd 

Havnen i Rønne
Krimi

Eftersøgt mand fundet død i havn

Retten i Næstved
Krimi

To dømt i stor amfetaminsag - bagmand mangler

Portræt Sarah Bro
Kendte

Nyt job til Sarah Bro

(Tallet set ude fra
Nyheder

3-årig faldt i vandet:

Pædagogerne opdagede intet

Delvis solformørkelse
Nyheder

Delvis solformørkelse over Danmark

billede af en højgravid Gosiame Thamara Sithole
Helt vildt

Kvinde fødte ti børn
- nu er hun forsvundet

Nyheder

Lussing til Macron skal give fængsel

portræt af jørgen leth
Kendte

Jørgen Leth ramt
af flere blodpropper

person bliver testet for covid-19
Corona

Antallet af indlagte falder til det laveste i otte måneder

billede af en karryret
Mad og drikke

Risiko for din sundhed: Dit karrypulver kan være giftigt

Prognathodon
Dyreliv

Afsløring: Monster-øgle huserede i Danmark

Et flixtrain kører gennem Berlin
Nyheder

Guf for togelskere: Rutenet til 40 byer genopstår

Mønter og pengesedler
Nyheder

Kunde får erstatning for negative renter

Nyheder

Solformørkelse i dag
- det må du ikke gøre

billede af Ulrikke Toft Simonsen og Lord Siva
Kendte

Dansk stjernepar jubler: Vi venter en lille pige

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

mundbind der er smidt ud
Corona

Overblik:
Sådan åbner Danmark

Blå blink på politibil
Krimi

Mand dør efter styrt fra kran 

Prins Charles og Diana i 1981
Kongelige

Prinsesse Dianas bil til salg

Kvinde med meget stor mave
Helt vildt

Føder 10 børn på én gang

Scene fra den oprindelige nissebande
Film og TV

Tidlig julegave: 
Nissebanden 
vender tilbage

mand går op ad bakke
Rejser

Tag på bjergbestigning i Danmark

Lina Baun Danielsen i byretten
Underholdning

Line Baun anker i Se og Hør-sagen

Luis Enrique på fodboldbanen
Sport

Corona-alarm i EM-trup:

Indkalder 11 nye spillere

Portræt Magnus Heunicke
Corona

Epidemien er på tilbagetog

En kænguru hopper
Dyreliv

Kænguru løs i Hurup

en ambulance
Krimi

Tragedie: Lille dreng dræbt i ulykke

Et smadret hus med murbrokker i haven
Helt vildt

Skændtes om betalingen:

Så gik håndværkerne amok

En bog og Meghan Markle
Kongelige

Meghan Markles bog flopper fælt

En blond kvinde, der ser overrasket ud
Nyheder

Nye Borgerlige i tilbagegang

en brandbil
Krimi

93-årig kvinde omkommer i plejehjemsbrand på Falster

En kanyle i et glas
Corona

Vaccineplan risikerer endnu en forsinkelse

En ung kvinde på scenen
Kendte

22-årig dansk stjernespire: Jeg skal giftes

En guldmønt set fra begge sider
Helt vildt

Guldmønt slår verdensrekord på auktion i USA

Folk cykler i byen
Nyheder

Unge kører hellere i bil end cykler

Voksne og børn hopper i vandet fra platform
Krimi

30-årig stukket flere gange i ryggen ved Amager Strandpark

tower bridge i london
Corona

Skærper rejser til

Storbritannien 

kronprins frederik iført jakke og slips
Kongelige

Kronprinsen stopper

væltet kran på byggeplads
Helt vildt

Kran væltede

ned i altaner 

gul og blå papegøje
Sundhed

Kan smitte mennesker:

Papegøjesyge fundet i

Danmark

emmanuel macron står med korslagte arme
Helt vildt

Tilskuer stak

præsidenten

en lussing