Administration 

S-profil: Flybranchen skal IKKE behandle stewardesser som burhøns

"Problemerne er blevet ignoreret for længe, og nu er der behov for, at alle partier i EU rykker sammen og sikrer, at flybranchen kan vokse sig endnu større under fri og fair konkurrence, og hvor branchen - inklusiv discountselskaberne - er deres samfundsansvar bevidst", skriver Rasmus Prehn i et nyt blogindlæg.

Rasmus Prehn har været socialdemokratisk folketingsmedlem siden 2005. Rasmus Prehn har været sit partis ordfører på blandt andet forsknings-, bolig- og kommunalområdet. I dag er han socialdemokraternes transportordfører. Udover transportområdet er han optaget af at styrke uddannelsesområdet, sikre ordentlig velfærd, mindre ulighed samt flere lærepladser og arbejdspladser. Endelig har han en helt særlig forkærlighed for Nordjylland, hvor han er valgt og bor med sin kone, tre børn og en Golden Retriever.

DER ER gang i den i Københavns lufthavn og i luftfarten generelt. Hele 13.704.859 passagerer rejste igennem Københavns Lufthavn i det første halvår af 2016. Det svarer cirka til, at man sender hele Senegals befolkning igennem Københavns Lufthavn, og det er et vidnesbyrd om, at luftbranchen gennemgår en imponerende udvikling.

Væksten i luftfarten - og de arbejdspladser, der følger heraf – gavner hele Danmark. Der er ikke bare tale om beskæftigelse til piloter og stewardesser. Men også beskæftigelse til de mennesker, der arbejder i security, de mange mennesker der håndterer bagage og de mange beskæftigede i lufthavnen i øvrigt.

Foruden arbejdspladserne kan vi glæde os over, at afstandene i Danmark bliver mindre, vi kan nå flere destinationer, bedre vilkår og sådan kunne man blive ved. Derfor er det vigtigt, at vi understøtter luftfarten og lægger sporene til, at væksten kan fortsætte.

Netop derfor afholdes der mandag d. 16. januar en konference om fremtidens luftfartsstrategi i Folketinget. Som socialdemokrat håber jeg, at vi kan sætte vores aftryk på fremtidens strategi. Der er nemlig brug for et socialdemokratisk aftryk, der sikrer, at væksten kan fortsætte, mens der samtidig tages hånd om de udfordringer, der også er opstået i takt med, at luftfarten har vokset sig større og større.

Her tænker jeg på udfordringer som social dumping, hård og unfair konkurrence fra golfstaternes flyselskaber og ikke mindst hensynet til klimaet. Der er derfor brug for en strategi, der både tager hånd om udfordringer og sikrer, at luftfarten fortsat kan vækste.

Bedre vækstbetingelser i luftfarten

LUFTFARTSSTRATEGIEN SKAL sikre gode vækstbetingelser i flybranchen. Derfor er det vigtigt, at vi lytter til både passagerernes, lufthavnenes og flyselskabernes behov. Fx er det oplagt at sikre en hurtigere og mindre omstændelig procedure ved sikkerhedskontrol, færre situationer med buskørsel eller lange afstande fra indtjekning til fly samt bedre vilkår for at arbejde, træne og slappe af, mens man venter på flyet.

Samtidig er det afgørende, at den kollektive trafik sikrer, at man let og effektivt kan komme til og fra lufthavnen. Det er vigtigt, at vi giver danske lufthavne muligheden for at udvide og for at vinde i konkurrencen om nye ruter. For jo tættere Danmark hænger sammen med resten af verden – des bedre muligheder skaber vi for at højne vækst og beskæftigelse ved at få virksomheder til at slå sig ned i Danmark.

Luftfartsstrategien skal derfor koordineres nøje med de øvrige investeringer i den kollektive trafik i Danmark så som Togfonden, metrobyggeriet og på sigt førerløse biler. Den pointe understreges af, at 60 % af de mennesker, der ankommer til Københavns lufthavn, hverken ankommer med en Uber eller en taxa men i stedet med kollektive transportmidler. Tog- og metroforbindelser er et kæmpe aktiv for lufthavnen. Derfor er det kun godt, at der er mulighed for at udvide stationerne i lufthavnen.

Flyvebranchen skal ikke være en buræg-branche

DESVÆRRE ER der også bagsider af medaljen, som en luftfartsstrategi må og skal adressere. Væksten i luftfarten har haft sin pris. Der er sket en forråelse af konkurrencen med det resultat, at mange flyselskaber går mere op i at sælge så billige billetter som muligt frem for at sikre deres ansatte ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det kalder på bedre europæiske regler.

Discountselskaberne, der opererer i Europa, benytter sig af finter som den såkaldte ”Double-irish”, hvor selskaberne på snedig og kynisk vis sørger for, at de ikke betaler deres skat, der hvor de opererer, men i stedet flytter overskuddet til det land, hvor selskabsskatten er lavest. Samtidig afskriver selskaberne sig ethvert ansvar over for deres ansatte. Resultatet er, at de ansatte efterlades i et sort hul, hvor de ikke er socialt sikret, og hvor basale ting som pension og løn under sygdom er en by i Rusland.

Der skal sættes ind over for den slags regelshopping, og jeg håber, at Socialdemokraterne rundt om i Europa kan stå sammen i kampen for bedre arbejdsvilkår i luftbranchen og bedre regler, der sikrer, at selskabsskatten betales i det land, hvor pengene er tjent.

MAN KUNNE starte med at definere klarere regler for hjemmebaseprincippet, hvilket både kan skabe klarhed over, hvor de ansatte er socialt sikret, og hvor selskabet skal betale skat. Det nytter ikke noget, at priserne bliver ved med at falde, hvis det alene sker på bekostning af, at luftfartselskaberne flygter fra deres ansvar over for samfundet og deres ansatte.

Ifølge COWI kan man sikre løn- og arbejdsvilkår ved at lade den enkelte billet stige 37 kr., og det tror jeg europæerne er villige til at betale, og jeg er sikker på, at selskaber som Ryanair, der hvert år præsenterer nye rekordregnskaber, har råd til det.

Samtidig er det vigtigt, at forbrugerne skænker løn- og arbejdsvilkår en tanke, inden de køber deres flybilletter. Det er ikke helt skævt at sammenligne discountselskabernes forretningsmodel med produktionen af buræg.

I stedet for høns er det blot mennesker, der udnyttes for at tilvejebringe et billigt produkt. Jeg kunne godt tænke mig, at forbrugerne var lige så opmærksomme på løn- og arbejdsvilkår, når de køber flybilletter, som de samme forbrugere er på dyrevelfærd, når de køber æg. Derved tror jeg, at vi kunne nå rigtig langt og sende et vigtigt signal til discountselskaberne.

Golfstaterne presser europæiske selskaber

LUFTFARTEN I EUROPA er ikke kun udfordret af dårlige løn- og arbejdsvilkår. Golfselskaber som Emirates, Etihad og Qatar Airways vinder markedsandele i Europa. Selskaberne fra golfstaterne er berygtede for at give deres ansatte en endnu hårdere behandling, end selskaber som Ryanair er berygtede for.

Vi taler om fyring af kvinder, hvis de bliver gravide, selskaberne vil bestemme, hvor deres ansatte bor, og der er endda eksempler på overvågning af de ansatte. Vi kan ikke leve med den slags forretningsformer i Europa eller noget andet sted for den sags skyld.

Samtidig er forholdene i luftbranchen ulige og konkurrencen unfair. Golfselskaberne flyver ind i det europæiske luftrum med massiv statsstøtte i ryggen. Amerikanske undersøgelser vurderer, at selskaberne har modtaget op imod 300 mia. kr. i statsstøtte. Det er et svimlende beløb, som er nok til at indfri fodboldikonet Lionel Messis frikøbsklausul på knap 2 mia. kr. intet mindre end 150 gange.

Selv samme Messi, som i øvrigt reklamerer for Qatar Airways, når han tørner ud for sin klub F.C. Barcelona, er et levende bevis på, at europæiske flyselskaber skal tage konkurrencen fra golfselskaberne meget alvorligt. De europæiske selskaber har slet og ret svært ved at konkurrere mod statsstøtte i den liga. Derfor skal Europas luftfartsstrategi indeholde en køreplan for, hvordan vi får en luftfartsaftale med golfselskaberne i hus, som kan sikre et frit og fair marked.

Hvis flyselskaber som SAS skal overleve, skal konkurrencen være fair og lige. Vi skal ikke ende i, at man skal have statslige milliarder i ryggen, undgå skattebetaling og sylte løn- og arbejdsvilkår for at være konkurrencedygtige i luftbranchen. Jeg ser det som en pligtopgave, at luftfartsstrategien understøtter fri og fair konkurrence til gavn for forbrugere og de ansatte i flyselskaberne.

En grøn luftfartsstrategi

I EN tid hvor udfordringerne knyttet til den globale opvarmning nærmest for hver dag bliver tydeligere og tydeligere, skal der ske en tilpasning af branchen sådan, at klimabelastningen fra luftfarten kan mindskes. En luftfartsstrategi skal understøtte dette både i Danmark og i EU. Det kunne være med henblik på at udnytte og udvikle grønne teknologier i branchen, udfase dieselforbruget i forbindelse med groundhandling og elektrificere i stedet, forbedre brændstoføkonomien på fly og i det hele taget arbejde for grønnere landinger. Det er for mig at se væsentligt.

Bredt samarbejde om luftfartens fremtid

PÅ DEN baggrund er det mit håb, at Socialdemokratiet - både her i Danmark og i den grad også i resten af Europa - får indflydelse på fremtidens luftfartspolitik. Det gælder både udarbejdelsen af nationale strategier og den overordnede EU-strategi.

Derved tror jeg på, at der kan findes en balance, hvor luftfarten får mulighed for at vækste, mens det samtidig sikres, at discount-selskaberne ikke får lov til at sætte standarden for, hvordan man driver forretning i luftfartsbranchen.

Jeg kan godt blive bekymret, når borgerlige kalder social dumping for ”sund konkurrence”, når de slår ud med armene i kampen mod skattely, og når de giver golfselskaberne fri leg i den frie handels navn.

Problemerne er blevet ignoreret for længe, og nu er der behov for, at alle partier i EU rykker sammen og sikrer, at flybranchen kan vokse sig endnu større under fri og fair konkurrence, og hvor branchen - inklusiv discountselskaberne - er deres samfundsansvar bevidst.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen: Jeg glemmer, jeg er kendt

hbo
Nyheder

Udfordrer Netflix: Streaminggigant til 263 milliarder

Meyer
Kendte

Kendtes skøre trend: Bare numser på mark

sommerhus
Nyheder

Danskere dropper sommerhuset 

To glade mænd med legoklodser
Film og TV

Afsløring:

LEGO Masters-deltager ansat hos LEGO

Elia
Krimi

120.000 kroner i bøde for dødsulykke

molly
Kendte

TV2-stjerner afslører babynyheder

borgen
Nyheder

 USA's udenrigsminister: Vild med dansk tv-serie

Laura Christensen og Thomas Levin på den røde løber.
Kendte

Skuespiller-par

laver film med

deres to børn

Rapport
Underholdning

Frækt blad: Bliver til kongeligt skuespil

Hørsholm
Nyheder

Hørsholm kan genåbne tirsdag

Portugal
Nyheder

Endelig: Nu må du rejse til Portugal

Superbrugsen
Nyheder

Supermarked: 150 nye mad-afdelinger

En politimand står ved en bil og taler ind igennem ruden i førersiden med et alkometer i hånden.
Krimi

Fuld søn hentet

af fuld far

En pige med langhår med siden til, mens en voksen mand står bagved og  holder en hånd på hendes skulder.
Nyheder

Vil forbyde 

børne-sexdukker

Nyheder

Søstrene Grene

grundlægger er død

Bodil Jørgensen i profil.
Film og TV

Bodil Jørgensen

og Nicolas Bro

med i Riget

En spiseske fuld af hvide piller.
Nyheder

Dagens spørgsmål:

Burde aktiv dødshjælp

være lovligt?

En kvinde med mundbind tjekker en anden kvinde, der også bærer mundbind, for coronapas.
Corona

OVERBLIK: Disse

restriktioner gælder stadig

Nærbillede af Jonas Løvik, den danske Prince Charming, iført smoking og butterfly.
Film og TV

Prince Charming

indtager Danmark

En ung mand sidder i en sofa omgivet af papkasser og holder sig for ansigtet.
Nyheder

Så mange er

sygemeldt

med stress

Nærbillede af Bill Gates, der smiler smørret.
Underholdning

Bill Gates:

Affære afsløret

En hånd fuld af piller i forskellige farver.
Nyheder

Det Etiske Råd

vil igen overveje

aktiv dødshjælp

Nærbillede af Sherin Khankan. Hun har løst hår og en rullekrave på.
Krimi

Kvindelig imam trækker

Khader i Højesteret

Nyheder

Tribune kollapsede:

To døde og 150 kvæstet

prins andrew taler til pressen
Kongelige

Ingen vil lege med 
skandaleprinsen

kvindelige bodtennisspillere fejrer et mesterskab med guldhaTTE OG
Helt vildt

Højgravid bliver

dansk mester 

musikere  i grønne trøjer står på scene
Corona

Eurovision ramt

af corona

bi sidder på blomst
Livsstil

Derfor skal du vente

med at klippe hækken 

mand testes for corona med podepind i munden
Nyheder

964 nye smittede 

Fyr og Flamme på scenen
Film og TV

Midt i en pandemitid:

Sådan bliver Eurovision

Blå blink på politibil
Krimi

Hårdt kvæstet:

Ung mand falder

ned fra altan

Færgen Lilleøre i havnen i Aarhus
Nyheder

Færge ude af drift

Indgang til Debanhams
Nyheder

Efter 240 år:

Stormagasin lukker

Kvinde tager sig til hovedet
Nyheder

Vil skærpe straf for seksuelle overgreb mod børn

Strand proppet med turister
Rejser

Dagens spørgsmål: Vil du rejse til sommer? 

Side på politibil
Krimi

14 anholdt efter knivstik 

Møllehave
Kendte

Farvel til Møllehave: Sang hans egne sange

mink
Nyheder

Testen er slut: 1300 ton minkmix gravet op

statsministeren
Nyheder

Stolt statsminister: Sønnen konfirmeret

dådyr
Nyheder

Blodrus: Hunde angriber rådyr og får

storke
Dyreliv

Følg storkene live: Nu tre unger

christian
Kongelige

Konfirmand Christian: Tænkte på familien

Israel
Nyheder

Udenrigsministeriet: Rejs ikke til Israel

Rottefælden
Underholdning

Danmarks ældste revy: Flyttet på grund af corona

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

konfirmation
Nyheder

Kan du huske: De kongelige konfirmationer

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet 

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

fly letter fra lufthavn i Sydney
Rejser

Flyrejse til “ingen steder”

udsolgt på rekordtid

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille