S-profil advarer Thorning: Drop farlig sparepolitik
Socialdemokrater over hele Europa skal være ekstra opmærksomme på det græske valg, siger folketingskandidat Peter Hummelgaard (S). Scanpix
Det græske socialdemokratiske parti er blevet næsten totalt smadret ved weekendens valg. Hvis Socialdemokratiet herhjemme skal undgå samme skæbne, skal regningen efter den økonomiske krise betales mere ligeligt, mener S-kandidaten Peter Hummelgaard (S).

Det græske socialdemokratiske parti, Pasok, fik en ordentligt vælgerlussing ved weekendens valg i Grækenland.

Og det er en lærestreg for alle socialdemokrater i Europa, mener Peter Hummelgaard, der stiller op for Socialdemokratiet herhjemme.

- Mange er vrede over, at bankerne og de højst lønnede ikke har været med til at betale regningen efter den økonomiske krise. Og det er vigtigt, at de socialdemokratiske partier får gjort noget ved det, siger han.

Det er også en af de væsentligste årsager til, at det græske socialdemokratiske parti har mistet vælgernes opbakning, mener han:

- Partiet har haft et vist medansvar i forhold til at beskytte de rige, der ikke betaler skat samtidig med, at de har været nødt til at efterkomme de stramme sparekrav fra Tyskland.

I et tweet henviser Peter Hummelgaard til den massive vælgerflugt, som Pasok har lidt siden 1980'erne. Partiet er gået fra 48 procent af stemmerne i 1981 til 4,8 procent ved valget i weekenden (se nedenfor).

Vil ikke ske i Danmark

Men han afviser, at den samme nedsmeltning er ved at ske i Danmark for det danske socialdemokrati på trods af dårlige meningsmålinger og en solid føring til blå blok.

- Lad os nu lige se, hvordan valgresultatet bliver. På det seneste er meningsmålingerne gået den rigtige vej, tilbage mod valgresultatet fra 2011, siger Peter Hummelgaard.

Samtidig er Danmark kommet bedre igennem krisen, hvilket ikke har skabt den samme vrede mod hans parti, mener han.

- Vi har også været pålagt sparekrav fra EU, men vi har en samfundsmodel, der har skærmet os mod den her krise, siger han.

Koalition af socialdemokrater i EU

Dog har der været en tendens blandt vælgerne.

- Dem, der har kunne mærke stramningerne herhjemme, er frustrerede og går enten til det yderste højre eller det yderste venstre - ligesom i resten af Europa. Det er blandt andet derfor, at Dansk Folkeparti er vokset så meget, siger Peter Hummelgaard.

Peter Hummelgaard ser gerne, at de socialdemokratiske partier i Europa, der ønsker en anden økonomisk politik, går sammen i en koalition.

- På den måde kan der blive skabt en stærkere front mod den sparepolitik, der desværre er alt for udbredt. Vi er nødt til at investere os ud af krisen, for indtil videre har sparepolitikken kun drevet os endnu længere ind i krisen, siger han.

'Drop selvmords-sparepolitik'

Peter Hummelgaard har et godt råd til sit eget parti, hvis den græske deroute skal undgås:

- Vi må aldrig miste forbindelsen til de mennesker, vi skal repræsentere. Selv om vi er gamle og stolte partier, så har vi set fra Grækenland, at hvis vi ikke tager et opgør med den hovedløse og suicidale sparepoltik, så har det både dybe konsekvenser for økonomien, men også for vælgeropbakningen, siger han.