S og SF: Læger må afgøre antal operationer
Overlæge mener, overbehandling af prostatakræft er et politisk spørgsmål. Men S og SF sender bolden tilbage.

Selvom landets førende ekspert indenfor behandling af prostatakræft ønsker, at politikerne tager stilling til, hvor grænsen går for antallet af overbehandlinger, så spiller sundhedsordførerne fra S og SF bolden tilbage.

Det er nemlig på hospitalerne og ikke på Christiansborg, der skal træffes beslutninger om, hvornår folk skal under kniven, og hvornår de ikke skal.

-Jeg tror, det er vigtigt, vi overlader det til fagekspertisen.

- Og hvis det så er sådan, at der er enighed og opbakning til den her faglige anbefaling, der nu kommer fra Peter Iversen, så går jeg ud fra, at man diskuterer det i de faglige selskaber, og drøfter det med Sundhedsstyrelsen, siger Jonas Dahl (SF)

Overlæge og professor ved Rigshospitalet, Peter Iversen, er ekspert indenfor behandling af prostatakræft. I en artikel i Jyllands-Posten sætter han gang i debatten om overbehandling, som han i sidste ende også mener er et politisk spørgsmål.

I dag opereres et sted mellem 15 og 48 mænd, for hver én der reddes af operationen. Konsekvenserne for de 15 til 48 mænd er, at de ofte rammer af bivirkninger og kan blive inkontinente samt impotente.

Peter Iversen ønsker, at man flytter fokus i behandlingen fra de mange overbehandlinger i det tidlige stadie til behandling af dem, som er alvorligt syge.

Her håber han, at politikerne forbereder sig på, at det er dyre behandlinger, der så kommer på dagsordenen. I nogle tilfælde kan behandlinger endda blive så dyre, at man må diskutere, om det kan betale sig.

At medicinen kan blive for dyr til, at danske patienter får den tilbudt, er Jonas Dahl enig i. Men hvor grænsen går, kan han ikke sige. Sofie Hæstorp Andersen (S) mener, man må vurdere hvert enkelt tilfælde.

- Fire måneder (ekstra at leve i red.) for en mand, der har levet i lang tid og måske er i sit livs efterår, det er én ting. En yngre mand, der har hele livet foran sig og måske har små børn, det kan være en anden diskussion, siger hun.

Også Sofie Hæstorp Andersen spiller dog i sidste ende bolden tilbage til lægerne selv.

- Vi må have lægerne til at komme med de indstillinger, der skal til, og den videnskabelighed, der skal til, for at vi som politikere kan træffe de rigtige beslutninger, siger hun.

/ritzau/