Danskerne: Bekæmp løndumping og få vores stemme
- Danskerne forventer, at forholdene bliver bedre. Og det vil vores pakke bidrage til, fortæller formand for FTF, Bente Sorgenfrey, der sammen med LO's Harald Børsting står klar med en række forslag til bekæmpelse af social dumping. Colourbox/Arkiv
For 76 procent af danskerne er en aktiv indsats mod social dumping et vigtigt emne, når krydset sættes på valgdagen. Ifølge valgforsker har Ryanair-sagen øget opmærksomheden om løndumping og dårlige arbejdsvilkår.

Der skal gøres noget ved udenlandsk arbejdskraft, som dumper løn- og arbejdsvilkår for danske medarbejdere.

Det mener et stort flertal af danskerne, og den holdning kommer til at smitte af på stemmesedlen ved et kommende folketingsvalg.

76 procent af vælgerne finder det vigtigt, at den politiker, de stemmer på, vil gøre noget aktivt for at komme social dumping til livs.

Det viser en ny undersøgelse blandt 1.219 repræsentativt udvalgte danskere, som Epinion har lavet for LO og FTF.

Undersøgelsen

"Det er vigtigt, at den, jeg stemmer på ved næste folketingsvalg, gør noget aktivt for at komme social dumping til livs."

  • Enig: 76 pct.
  • Uenig: 7 pct.
  • Øvrige: 17 pct.

Kilde: Epinion for LO og FTF april 2015. 1.219 adspurgte.

UDVID

Men det er ikke nødvendigvis vælgerne, der får lov til at sætte dagsordenen i valgkampen, lyder det fra valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

- Som det ser ud nu, er det ikke højt på dagsordenen. Integration og dagpenge fylder mest. Men omvendt har den senere tids opmærksomhed på lavprisselskabet Ryanair pustet til danskernes interesse for social dumping, forklarer valgforskeren.

Tesfaye: Emnet skiller rød og blå blok

Stigende tilstrømning af billig udenlandsk arbejdskraft har i de seneste år ellers vejet tungt på den politiske dagsorden, fordi lave lønninger presser for eksempel danske håndværkere ned i løn eller ud i arbejdsløshed.

For nylig har flyselskabet Ryanair vakt stor opmærksomhed i forbindelse med indtoget i København, fordi selskabet kategorisk nægter at drøfte overenskomster med danske fagforeninger.

Men hvis valget først kommer efter sommerferien, kan Ryanair - og dermed social dumping, hurtigt være forsvundet fra den politiske radar igen, vurderer Rune Stubager.

Den socialdemokratiske folketingskandidat Mattias Tesfaye har længe haft social dumping som personlig mærkesag, og betragter det fortsat som en stor udfordring for Danmark.

Han mener, at social dumping er et af de emner, hvor forskellen mellem en stemme på rød og blå blok er størst.

- Hos alle partier på Christiansborg er der jo bred enighed om, at vi for eksempel skal have den bedst mulige folkeskole. Men når det kommer til social dumping, er der markant forskel på, hvad rød og blå blok vil, lyder det fra Tesfaye.

- Venstre har lovet at rulle beslutninger om ID-kort på byggepladser og øget fradrag for fagforenings-kontingenter tilbage, hvis de får chancen. Det taler sit eget tydelige sprog, siger han.

Hos Venstre minder arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen dog om, at partiet afsatte 74 millioner kroner til en styrket indsats mod social dumping, da de indgik finanslov med regeringen for 2014.

- Senest har vi stemt for forhøjede straffe for grove overtrædelser af anmeldelsespligten til RUT-registret, blandt andet for at modvirke social dumping, skriver han i en mail, hvor han også understreger, at Venstre fortsat vil bekæmpe social dumping.

LO og FTF i fælles kamp mod social dumping

Som Avisen.dk skrev onsdag, har LO og FTF netop offentliggjort et fælles udspil mod social dumping, hvor de blandt andet foreslår hårdere straffe for lønfusk, obligatoriske arbejdsklausuler i kommuner og regioner, kædeansvar og stærkere samarbejde med andre EU-lande.

Hovedorganisationerne roser regeringens indsats de seneste år, men understreger, at indsatsen for at bevare danske løn- og arbejdsforhold skal udvikles.

- Indsatsen skal op i gear, så vi håber, at politikerne er parate til at tage ekstra fast sammen med arbejdsgiverne og os, siger LO-formand Harald Børsting.

via Listen To News