Det var hårdt presset og efter lang, faglig kamp, at den amerikanske burgerkæde McDonald’s i 1988 gav sig over for den danske fagbevægelse og måtte indgå en overenskomst med Hotel- og Restaurationspersonalets Forbund for de danske afdelinger af burgerkæden.
Fastfood-mastodonten havde op gennem firserne budt sine ansatte vilkår, som fra flere sider mødte hård kritik.
LÆS OGSÅ: LO slæber Ryanair i retten
De indebar blandt andet, at ansatte kunne sendes hjem uden løn, hvis der ikke var kunder i butikken. Og at medarbejdere blev trukket i løn, hvis manageren vurderede, at de havde lavet for lidt.
McDonald's: Vi er meget glade for overenskomsterne
I dag er det flyselskabet Ryanair, der vil gøre sit indtog på det danske arbejdsmarked med vilkår, der er langt dårligere, end danskere er vant til. Og de har meldt klart ud, at fagforeninger skal blande sig langt uden om.
Men hvis det irske lavprisflyselskab skulle finde på at kontakte McDonald's for at få fif til, hvordan man kan modstå presset fra den danske fagbevægelse, vil de få en ganske anden reaktion.
Huskekage til Ryanair: Mc Donald's måtte tegne overenskomst
I dag er McDonald's nemlig meget tilfredse med at have tegnet overenskomst, lyder det fra Senior HR Manager hos McDonald’s Danmark Mette Hybschmann til Avisen.dk.
- Vi er meget glade for vores overenskomst og konstruktive samarbejde med det, der i dag er 3F. Det giver ro både i baglandet og udadtil, at vi har papir på, at vi har ordnede løn- og arbejdsvilkår, siger Mette Hybschmann.
Ordnede forhold skal tiltrække de bedste
McDonald’s lægger ifølge HR Manageren stor vægt på at være en værdibaseret virksomhed, der har udpeget mennesker som sin stærkeste ressource og prioriterer mangfoldighed højt.
Reklamechef: Ryanair er en gave til fagbevægelsen
I den sammenhæng passer de ordnede arbejdsforhold godt, lyder det.
- Der er hård konkurrence om arbejdskraften i de små ungdomsgenerationer, og da vi gerne vil tiltrække de absolut bedste, er det vigtigt for os at kunne dokumentere, at vi har gode arbejdsvilkår og orden i sagerne, mener Mette Hybschmann.
En klar sag
Fagbevægelsens sejr over McDonald’s skyldes en stor folkelig opbakning, der var til fagbevægelsen i konflikten op igennem 1980'erne. Og den har betydet, at det er langt mere attraktivt at være McDonalds-medarbejder i Danmark end i burgerkædens moderland.
Det forklarer professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.
- Det var den kæmpestore og rige amerikanske kæde, der kvitterede for ufaglærte danske unges hårde arbejde med en uanstændig løn. En klar konflikt, hvor man virkelig sejrede og opnåede det, at man kan leve af at arbejde på McDonald’s i Danmark. Det kan man ikke i USA, siger han.