DISCOUNT I LUFTEN Ryanair: I er vel ikke så dumme at sige nej til job?
Cirka 50 fagforeningsfolk protesterede torsdag morgen foran det hotel, hvor Ryanair holdt pressemøde. Foto: Jens Astrup/Scanpix.
Danskerne og fagbevægelsen er direkte dum, hvis de blokerer for at skabe en masse nye job i Københavns Lufthavn. Det mener direktør i Ryanair og melder klar til kamp mod fagbevægelsen

- Det vil være dumt, hvis nogle forhindrer os i at skabe nye job og mange flere passagerer i Københavns Lufthavn. Det vil simpelthen være for dumt!

Bemærkningen er møntet på dansk fagbevægelse, som protesterer højlydt mod de vilkår, Ryanair byder sine ansatte.

Ordene kommer fra David O'Brien, som er kommerciel direktør i Ryanair. Han er i København for at fortælle om, at det irske flyselskab nu satser stort på ruter fra lufthavnen i Kastrup.

David O'Brien fortæller, at der nu bliver omkring 120 nye arbejdspladser til piloter og stewardesser, som skal arbejde i fire fly med base i København. Derudover anslår Ryanair, at flyselskabets passagerer vil skabe op til 1.700 nye job i Københavns Lufthavn og i regionen som sådan.

- Overalt hvor vi etablerer nye ruter, skaber vi job og vækst i passagertallene, siger David O'Brien.

Fagforeninger kom an

David O'Brian blev før sit pressemøde torsdag morgen modtaget af cirka 50 fagforenings-folk, der protesterede med røde faner og sloganet 'Forsvar for den danske model'.

Fagforeningerne vil ikke finde sig i, at Ryanair presser lønnen og vilkårene for de ansatte i bund. Det er lykkedes for Ryanair alle de steder, hvor lavpris-selskabet har åbnet ruter fra.

Flyvebranchens Personale Union kræver, at Ryanair indgår en overenskomst for de cirka 120 piloter og stewardesser, som skal arbejde ud fra København. Men det afviser Eddie Wilson, som er personaledirektør i Ryanair.

- Vi indgår ikke nogen aftaler med fagforeningerne her i københavn, ligesom vi heller ikke har gjort det andre steder. Vi har aftaler direkte med de personaleklubber, der er alle de steder, som vi flyver ud fra, siger Eddie Wilson.

'The Terminator'

De danske fagforeninger - 3F, HK og Dansk Metal - har erklæret sig parat til at lamme Ryanair i Københavns Lufthavn, hvis Ryanair ikke tegner en overenskomst for stewardesser og piloter.

Truslen om at stå uden brændstof til flyene og personale til at håndtere bagagen får dog ikke personaledirektør Eddie Wilson til at ryste på hænderne. Han går da også blandt fagforeningsfolk under øgenavnet 'The Terminator'.

- Vi overholder al lovgivning, så hvis der et udestående i Danmark,  må vi tage det i retten. Det skal nok komme til at fungere i København, siger Eddie Wilson.

Om to måneder - torsdag 26. marts - regner Ryanair med at sende de første passagerer afsted fra Københavns Lufthavn til London, Milano eller Warszawa.

Det skal nok lykkes for Ryanair at få passagerne afsted og gang i forretningen i København trods den danske fagbevægelse, mener direktør David O'Brien.

- Der er ofte larm i begyndelsen, når vi etablerer os et sted. Men det driver over, når det går op for alle, hvor mange job vi skaber, siger David O'Brien.