DISCOUNT I LUFTEN Vild læserdebat: Hit med Ryanair-billet - nej, fair vilkår!
ARKIVFOTO: Ryanair-boss Michael O'Leary er klar til at tilbyde danskerne billige flybilletter. Og det vil nogle af dem gerne have. Andre nægter at støtte det irske flyselskab. Reuters/Scanpix
Debatten om Ryanairs skrabede arbejdsvilkår har sat gang i en livlig debat på Avisen.dk’s facebookprofil.

Drop kræmmerkulturen og indfør ordentlige arbejdsvilkår for ansatte i Ryanair. Glem det! Når det kommer til stykket køber vi alligevel billige billetter.

Sådan lyder argumenterne i den ophedede debat i sagen om Ryanairs indtog i Københavns lufthavn, der har splittet Avisen.dk’s læsere.
Avisen.dk spurgte, hvad der var vigtigst for læserne helt personligt - billige flybilletter eller rimelige vilkår for de ansatte? En overvejende del vægter arbejdsforholdene højest.

Skal have ordentlig løn

Dieter Bernhard Kristiansen skriver eksempelvis: ”Vi må holde op med den kræmmernatur og ville have alt billigt. Selvfølgelig skal de ansatte have en ordentlig løn, det vil vi andre da også gerne have. Hvis vi altid løber efter det billigste billige, er vi selv med til at ødelægge vores velfærdssamfund.”

Dermed erklærer Avisen.dk’s læsere sig enige med seks ud af ti danskere, der mener, at det for dem er vigtigt, at ansatte ombord på fly og ansatte i lufthavne har en overenskomst med fagbevægelsen.

Det har Ryanair, der nu åbner ruter fra København, ikke. Det er tværtimod kommet frem, at stewardesser i Ryanair i nogle tilfælde må arbejde for en løn på under 10.000 kroner om måneden, og ingenting får, hvis de bliver syge

Ikke billigt for enhver pris

Det bryder Annette Mandal Christiansen sig ikke om: ”Jeg siger! At danskerne vi må se at forstå, at vi kan præge meget ved de valg, vi tager. Lad være med at flyve med Rayanair, hvis de ikke lever op til dine overbevisninger.”

Susanne Kallermann Brønnum skriver: ”Vil da helt sikkert gerne ha en billig billet, men ikke på bekostning af de ansattes løn- og arbejdsvilkår”
Thomas Michael Jepsen bakker op: ”Ordentlig løn til ordentligt arbejde. Har man ikke råd til at betale, hvad det koster at rejse, så bliv hjemme i dejlige Danmark.”

Men det er som sagt ikke alle Avisen.dk-læsere, der går op i de ansattes arbejdsforhold.

Billige billetter er vigtigst

Stephan Mulward skriver kort og godt: ”billige billetter”

Torben Nielsen er enig: ”selvfølgelig vil man da gerne have billige billetter”

Johnni Pedersen lader gerne de frie markedskræfter styre valget af flybilletter: ”Vi kan jo ikke leve alene i vores lille "boble" i Danmark... det er en global verden, og hvis vi som kunder kan få en bedre deal fra et udenlandsk firma, skal vi da gøre det.”

Er I ærlige?

Det er heller ikke alle læsere, der tror på, at danskerne svarer ærligt, når de kritiserer Ryanairs billige flyafgange.

Ida Lund skriver således: ”Mon ikke det tit er sådan, at man har de bedste intentioner, men når man så ser på sin bank konto, så fortoner de sig lidt?”

Lona Darmer er enig: Det kunne være sjovt at se, hvor mange af dem, der nu siger, at de ikke vil flyve med Ryan pga. personaleforhold, der så alligevel kigger på prisen, når det kommer til stykket”

Nogle har råd til at sige nej

Endelig forsøger Ulla Ritter at bløde de to fløje op: ”Dem, der ikke har så mange penge at rutte med, vil nok sige billige billetter. Dem, der har flere, kan godt være fornuftige og vælge arbejdsforhold. Men som tingene ser ud i Danmark pt., og alle skal have så lidt som muligt for deres arbejde, ja så bliver det nok billige billetter.”