Rusland smider USAs hjælpeorganisation ud
Rusland beskylder USA's statslige hjælpeorganisation for at have blandet sig i politik og valgets udfald.

Rusland har givet den statslige amerikanske hjælpeorganisation, USAID, en frist til 1. oktober til at stoppe sit arbejde i landet.

Regeringen i Moskva beskylder organisationen - som er det amerikanske svar på Danida - for at blande sig i russisk indenrigspolitik og have forsøgt at påvirke udfaldet af valg i Rusland.

- Beslutningen blev taget hovedsageligt, fordi det arbejde, agenturets embedsmænd udfører, langt fra altid stemmer overens med de fastsatte mål om udvikling og humanitært samarbejde, siger Ruslands udenrigsministerium i en meddelelse.

- Vi taler om forsøg på at influere politiske processer, herunder valg på forskellige niveauer, gennem dets fordeling af midler, lyder det fra ministeriet.

Et stop for USAID's arbejde i Rusland kommer til at påvirke en række russiske organisationer, der arbejder for at forbedre demokrati og menneskerettigheder.

Blandt dem er Memorial, Ruslands mest kendte menneskeretsgruppe, som betegner den materielle hjælp, gruppen får fra USAID, som "betydelig".

Golos, som er en uafhængig gruppe af valgobservatører, betegner USAID's lukning som et "alvorligt slag".

Lederen af Golos, Lilia Shibanova, siger, at det nu er yderst usikkert, om organisationen har ressourcer til at overvåge, om alt går rigtigt til ved det russiske lokalvalg, der finder sted 14. oktober - to uger efter, at USAID skal have stoppet sit arbejde.

Det amerikanske udenrigsministerium bekræfter, at Rusland har bedt USAID afslutte sine aktiviteter i landet.

USAID har gennem de seneste årtier investeret 2,7 milliarder dollar (omkring 15 milliarder kroner) i at støtte menneskerettigheder i Rusland samt bekæmpe smitsomme sygdomme og beskytte miljøet.

Beslutningen ventes at forværre forholdet mellem de to lande og muligvis udløse en ny diplomatisk krise mellem de to lande.

/ritzau/AFP